بستن حساب ها در پایان دوره مالی و برای هر دوره مالی، چگونه صورت میگیرد؟ چه عواملی در بستن حساب ها دخیل میباشند؟ شما با خواندن این مقاله، میتوانید با نحوه بستن حسابها در پایان یک دوره مالی در موسسه خدمات مالی و حسابداری با آن آشنا شوید.
منظور از بستن حساب ها در پایان دوره مالی چیست؟
مفهوم بستن حساب ها در پایان سال، در حقیقت همان صفر کردن مانده حساب است. بدین معنی که هر حساب پس از ماندهگیری ممکن است دارای مبلغی به عنوان مانده باشد. که این مبلغ معمولاً در طرف موافق با ماهیت حساب میباشد. برای مثال مانده حسابهای دارایی در طرف بدهکار و مانده حسابهای درآمد در طرف بستانکار آن است. حال برای صفر کردن آنها لازم است آن حساب را معادل مبلغ مانده در طرف مخالف با ماهیت بستانکار یا بدهکار نماییم.
چرا ما باید در پایان هر سال حساب های مالی خود را ببندیم؟
احتمالاً میدانید که دوره مالی هر واحد اقتصادی، از فرودین ماه یک سال (مثلاً سال ۱۳۹۹) تا پایان اسفندماه همان سال است. حال از آنجایی که عدهایی از سرمایهداران و صاحبان کسب و کار علاقهمندند حاصل عملکرد (سود و زیان) یک سال تمام شده واحد اقتصادی خود را قضاوت کنند اقدام به بستن حسابها مینمایند. و همانطور که در ابتدا هم گفته شد، حساب های مالی واحدهای اقتصادی باید قبل از شروع یک دوره مالی جدید صفر شوند.
براساس قوانین و مقررات مربوط به نحوه نگهداری و تحریر دفاتر قانونی (رسمی و غیر رسمی) که از سوی سازمان امور مالیاتی یک کشور در قالب یک آییننامه تهیه و ابلاغ شده است. واحدهای اقتصادی ملزم هستند که برای هر دوره مالی از دفاتر مالی جدید ( مثلاً دفتر روزنامه، دفتر کل) استفاده کنند.برای همین است که سایر حساب ها در دفاتر سال مالی جاری بسته میشوند تا به دفاتر سال مالی بعد منتقل شوند. جالب است بدانیم که عدم تهیه این دفاتر موجب جریمه شدن اشخاص حقوقی و حقیقی خواهد شد. بنابراین در کل دلایل بستن حسابها در پایان سال، میتواند صفر کردن مانده برخی حساب ها به منظور انتقال به دفاتر جدید در سال مالی بعد باشد.
نکاتی در مورد دوره مالی و سال مالی
از آنجایی بستن حساب ها در پایان سال یا در پایان یک دوره مالی صورت میگیرد. دانستن نکاتی درباره دوره یا سال مالی خالی از لطف نخواهد بود. بنابراین یک حسابدار برای بستن حساب ها در پایان سال، باید با نکاتی که در ادامه شرح داده میشوند آشنا باشند.
- در برخی موارد حسابداران و یا صاحبان کسب و کار یا واحدهای اقتصادی، برای اطلاع یافتن سریع از وضعیت سود یا زیان واحد تجاری و یا برای دریافت تسهیلات خاص، حسابرسی صورتهای مالی را در دورههای زمانی کوتاهتری تهیه میکنند. که معمولترین آنها گزارشات میان دورهای سه یا شش ماهه است
- همه شرکتهای سهامی عام موظف به تهیه گزارشات میان دورهای سه ماهه میباشند
- تا زمانی که تصفیه حساب واحدهای تجاری، اتفاق نیفتاده باشد گزارشات تهیه شده بیشتر جنبه برآوردی دارند
- ۴- پایان دوره مالی معمولاً زمانی در نظر گرفته میشود که فعالیت واحد تجاری در پایینترین سطح قرار گرفته باشد
- براساس نیاز و باتوجه به کاربرد گزارشات، صورتهای مالی را میتوان در بازههای زمانی کمتر مثل یک ماهه نیز تهیه کرد
نحوه بستن حساب ها در پایان دوره مالی
بعد از اینکه با مفهوم بستن حساب ها و دلایل بسته شدن آن آشنا شدیم. میتوانیم به نحوه بستن حساب ها در پایان هر سال مالی بپردازیم. برای بستن حسابها آنها را به دو دسته موقت و دائمی و یا مخلوط تقسیم بندی میکنند.
حساب های موقت یا سود و زیانی
حساب هایی هستند که عمر آن ها محدود به یک دوره مالی بوده و مانده آن به دوره مالی بعد منتقل نمیشود. چون که مانده این حسابها نشان دهنده عملکرد و صورت سود و زیان یک مؤسسه یا یک شرکت در یک دوره معین و مشخص است.
به عنوان مثال هنگامی که گفته میشود درآمد یک شرکت در سال ۱۳۹۹ مبلغ یک میلیارد ریال است. این مبلغ را نشان دهنده درآمد یا فروش شرکت برای همان سال مالی میدانند. بنابراین برای اندازهگیری درآمد این شرکت در سالهای بعد و قبل باید به سراغ درآمدهای همان سال خواسته شده برویم. این بستن حساب برای درآمدهای دورهایی مشمول هزینهها هم میشود. چرا که این دو جز حسابهای موقتی هستند.
چگونگی بستن حساب های موقت
موسسات براساس نوع فعالیتی که انجام میدهند به سه دسته خدماتی، بازرگانی و تولیدی دستهبندی میشوند که نوع بستن حساب آنها با هم تاحدی متفاوت بوده است.
حسابهای دائمی یا ترازنامهای
برخلاف حسابهای موقت، حسابهای دائمی مانده آنها برای اندازهگیری عملکرد سود و زیان استفاده نمیشود. یعنی عمر این حسابها محدود به یک دوره مالی نبوده و مانده آن میتواند به دوره مالی بعد منتقل شود. از جمله حسابهای دائمی میتوان به حساب های داراییها، بدهیها، سرمایه و یا استهلاکهای انباشته شده اشاره کرد. این حسابها در پایان دوره مالی بهمنظور انتقال به دفاتر جدید در سال مالی بعد صفر میشوند.
بستن حساب های مخلوط
به جز حساب های موقت و دائم در دنیای حسابداری، یک حساب دیگر بهنام حساب مخلوط وجود دارد که از جمله آن میتوان به پیش پرداخت اجاره و پیش دریافت درآمد اشاره کرد. از آنجایی که این نوع از حساب ها از دو بخش دائمی و موقت تشکیل میشود. حسابدار باید در پایان دوره مالی بخشی از آن را به عنوان حساب موقت به حساب هزینه منظور کند و بخشی دیگری از آن را به عنوان حساب دائم به دوره مالی بعد منتقل نمایند.
سند اختتامیه و افتتاحیه چیست؟
در کل برای ثبت معاملات مالی و حسابداری یک شرکت یا سازمان از اسناد حسابداری استفاده میشوند. این اسناد دارای چند ردیف میباشند که در هر ردیف یک تراکنش مالی ثبت میگردد. برای همین باتوجه به حساسیتی که برای اسناد وجود دارد. مسئولین بخش مالی شرکت یا سازمان اسناد را باید دقیق، واضح و کامل ثبت کنند.
و اما سند اختتامیه همانطور که از نام آن پیدا است. سندی است که بخش مالی یک شرکت آن را در آخرین روز دوره مالی با بستن حسابهای ترازنامهای در آن تنظیم میکنند. و اینکه تاریخ این سند حتما باید در آخرین روز دوره مالی باشد. اما سند افتتاحیه، سندی است که بخش مالی یک شرکت آن را در اولین روز یک دوره مالی جدید ثبت کرده و حساب های ترازنامهای که در اختتامیه سال قبل بسته شده است را عیناً به دوره جدید انتقال میدهند.
فرآیند بستن حساب های موقت در موسسات خدماتی
عموماً فرایند بستن حساب های موقت مستلزم انجام ثبت حسابداری و انتقال آن به دفتر کل است. در پایان دوره مالی درآمدها، هزینهها و خلاصه سود و زیان انباشه شده در بستن حساب اعمال میشود.
بستن حساب درآمدها: از آنجایی که حسابهای درآمد دارای مانده بستانکار هستند، به منظور صفر کردن مانده آنها کافی است معادل بستانکار خود بدهکار شده و حساب خلاصه سود و زیان معادل مجموع درآمدها (در صورتی که چند نوع درآمد داشته باشیم) بستانکار شود. این نوع ثبت موجب انتقال درآمدها به طرف بستانکار، حساب خلاصه سود و زیان میشود.
بستن حسابهای هزینه: به طور معمول حسابهای هزینه دارای مانده بدهکاری هستند. برای همین، به منظور صفر کردن مانده آنها کافی است معادل مانده بدهکار خود بستانکار شده و حساب خلاصه سود و زیان، معادل مجموع هزینهها بدهکار شود.
بستن حساب خلاصه سود و زیان: پس از بستن حسابهای درآمد و هزینه و همچنین ثبت مالیات عملکرد شرکت ها در صورت نیاز، مانده نهایی حساب خلاصه سود و زیان در اسناد مربوطه موجود در دفتر روزنامه به ثبت میرسد. اگر چنانچه پس از بستن حساب های موقت، مانده حساب خلاصه سود و زیان بدهکار باشد. نشان دهنده زیان خالص است و ثبتی از بابت مالیات انجام نخواهد شد. بنابراین در ثبت آن در دفتر روزنامه، شرح سند به صورت “بابت انتقال مانده بدهکار حساب خلاصه سود و زیان به حساب سود و زیان انباشته” نوشته میشود.
نحوه بستن حساب های موقت در سیستم ادواری موجودی کالا
باتوجه به اینکه نحوه کسب سود در واحدهای بازرگانی، عموماً از سیستمهای ادواری موجودی کالا استفاده میکنند حسابهای موقت برای این نوع بستنها، شامل درآمد فروش کالا، برگشت از فروش و تخفیفات، تخفیفات نقدی فروش، خرید کالا، برگشت از خرید و تخفیفات نقدی خرید، هزینه حمل کالای خریداری شده و درآخر هزینهها میباشد.
بستن حساب ها در پایان دوره مالی برای حسابهای موقت در موسسات بازرگانی
فرآیند بستن حساب ها در موسسات بازرگانی تاحدودی مشابه واحدهای خدماتی بوده و همچنین قدمهایی که در این فرایند طی میشود کاملاً با بستن حساب ها در موسسات خدماتی یکسان است. اما با توجه به ماهیت فعالیتهای بازرگانی، حسابهای استفاده شده در این نوع واحدها با واحدهای خدماتی متفاوت میباشد. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در واحدهای بازرگانی، سیستم مورد استفاده شده برای حسابداری موجودی کالاها است. که به دو دسته سیستم ادواری موجودی کالا و سیستم دائمی موجودی کالا تقسیمبندی شدهاند.
خدمات حسابداری بستن حساب از جمله خدماتی است که موسسه حسابا ارائه می دهد. تنها کافی است از طریق دکمه قرار گرفته شده در ذیل راه ارتباطی خود را انتخاب کنید. حتی می توانید از طریق دکمه کنار وب سایت به صورت آنلاین و پاسخگویی سریع بهره ببرید.
یک پاسخ
بستن حساب ها در پایان دوره مالی محتوای کاملی بودش