تسعیر ارز و معافیت مالیاتی نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات در سال ۱۴۰۱ که بخشنامه ای جدید است را شرح می دهیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
تبدیل دو واحد پولی (تسعیر ارز)
در زبان ساده به تشخیص اثرات به وجود آمده از تغییر مبلغ پول در حساب سود و زیان در بازه زمانی مشخص تبدیل به ریال، تبدیل دو واحده پولی یا تسعیر ارز می گویند. علت متغایر بودن پول در کشورها و تبدیلات بین المللی، نیاز به واحد پولی است. که در بازرگانی خارجی، بتوان متغایر بودن پول های متغیر را شبیه به هم کرد.
در کشورهای متفاوت از سوی تبدیل دو واحد پول اثر تغییر مبلغ ارز در کارهای مالی و حسابداری شرکت ها و واحدهای تجاری شناسایی و به طور طبیعی و استاندارد در صورت های مالی آن انعکاس یافته می شود. در ایران به علت بالا بودن نرخ تورم سالانه و در نهایت آن کم شدن از ارزش پول کشورمان، تا حدودی همهی واحدهای تجاری به خصوص واحدی که به صادرات یا واردات می پردازند مشغول به این مشکل هستند.
از آنجایی که شرکت های قبول شده در مرکز معاملات اوراق یا همان (بورس) تکه ای از بزرگ ترین واحد تجاری کشور و به صورتی بخش مهم از تناوب اقتصاد می باشند. توجه به این مسئله برای سرمایه گذران این اداره و بقیه بازارهای برابر ضروری است. واحدهای تجاری فعالیت های خارجی خودشان را به دو گونه انجام می دهند. امکان دارد داد و ستدهایی به پول انجام دهند یا اعمال خارجی داشته باشند. تبدیل دو واحد پولی یا همان تسعیر ارز از مهم ترین مسئله اقتصاد و تجارتی در دنیا می باشد.
نمونه های عملکرد تبدیل ارزش پول
در عملکردهایی که تبدیل ارزش پول درج می شود، نمونه های متفاوتی باید به دیده داشت این عملکردها حاوی عملکرد غیر پولی و پولی می شود. عملکرد پولی، پول نقد و قرض هایی است که به نشانی صورت نقد به دست آورده شده یا بازدادن است و با مبلغ ارز در همان تاریخ در عملکرد درج میشود و نرخ بندی پول صورت می گیرد. با گذشت زمان نرخ بندی دوباره انجام میگیرد.
نرخ بندی باز هم امکان به وجود آمدن تغییرات در پول نرخ بندی بها را دارد. نمونه های پولی حاوی پول های نقدی، امانت های کوتاه مدت و برگه های شراکت است. نمونههای غیر پولی، نمونه هایی هستند که با آن بهای پول تاریخ ایجاد در عملکرد نرخ بندی می شوند. و اختلافاتی در بهای نرخ بندی پول در آن دیده نمی شود. عملکرد غیر پولی حاوی اعتبار کالا، بیانه ها و یا از پیش پرداخت شده ها هستند.
نحوه ارزیابی و ایجاد نرخ دارایی
برای ارزیابی نرخ پول در صورت مالی ۳ روش وجود دارد که از آن ها استفاده می شود:
- بهای روزانه پول: در این طریق، حسابدارها کارهای نرخ بندی بهای پول را بر پایه نواسان روزانه بهای پول انجام می دهند. پس در این صورت توجه و دقت بالایی نیاز است.
- نرخ بندی ماهانه یا مدت فعالیت مشخص مالی: در این صورت حسابدارن هر ماه یا در هر زمان مالی نرخ بندی بهای پول را ارزیایی می کنند.
- نرخ بندی سالانه: در نرخ بندی سالانه، بهای استواری در ازای سال برای ایجاد پول داد و ستادهای شرکت در نظر گرفته می شود.
در پایان سال، باقی مانده های به وجود آمده از داد و ستدهای نرخ بندی شده و سود و زیان به وجود آمده از نرخ بندی پول شرکت ارزیابی می شود. این راه برخلاف ۲ راه قبلی نکته بینی کمتری نیاز دارد.
بهای نرخ بندی یا تسعیر ارز
بهای تبادل دو واحد پولی به هم را بهای نرخ بندی پول یا تسعیر ارز می گویند. به علت سخت بودن انتخاب بهای لحظهای پول، اکثراً از حد وسط بهای پول در مدت زمان ۱ هفته ای تا ماهانه به نشانی بهای تخمینی استفاده می شود. اما اگر بالاپایین شدن بهای پول زیاد باشد نمی شود به این حد وسط بسندگی کرد.
هدف از نرخ بندی یا تسعیر ارز
به کمک تسعیر ارز پول بنگاها و شرکت های اقتصادی می توانیم اندازه حقیقی سود یا کارکرد خودشان را بازدید کنند. در حقیقت با تغییر بهای پول صورت و حاصل مالی این شرکت تغییر می کنند.
اثر بهای پول در شرکت ها
اگر تمام شرکت ها واردکننده باشد با دقت به این که بازدادن های آن با پول خارجی است، به این صورت زیاد شدن بهای پول زیان دیده می شود. این مورد درباره شرکت های برونگاهی و برعکس است. به این معنا که اگر بهای پول زیاد شود با توجه به این شرکت ها پول به دست آمده از این سوژه بهره ور می شوند. در بیشتر بانک ها به علت مراودات خارجی اثر بخشی بهای نرخ بندی پول است. اگر بانک ها توانگری پولی داشته باشند، از بیشتر شدن پول نرخ بندی سود برنده می شود. و در صورت قرض های پولی آن از توانگری های پولیشان زیادتر باشد، این کار اثر منفی به دنبال دارد.
آشنایی سود نرخ بندی پول
سود نرخ بندی پول در سازمان ها و شرکت های غیر دولتی و دولتی باهم متفاوت است که باید آشنایی ایجاد گردد. پس در این سازمان غیر دولتی، تفاوت نرخ بندی داد و ستدهای پولی در صورت زیان و سود دوره شناسایی می شود. و در بعضی از موردها در حساب ارزش دارایی تمام شده درج می شود. همچنین در سازمان های دولتی نرخ بندی داد و ستدهای پولی بر پایه ماده ۱۳۶ قانون اندازه گیری عمومی در حساب پس انداز نرخ بندی توانگری درج می شود. و سپس در صورت زیان و سود کامل ثبت می شود.
به علاقه مندان و همراهان موسسه حسابداری و مالی توصیه می کنیم مقاله “رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان” بخوانند.
معافیت مالیاتی نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات در بخشنامه ۱۴۰۱:
طبق حکم مقرر در بند (ب) ماده ۴۵ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور تصویب شده ۱۳۹۵/۱۱/۱۰ به معافیت مالیاتی سود تفاوت نرخ تسعیر ارز حاصل شده از صادرات به صورت ذیل می باشد:
سازمان امور مالیاتی با صادر کردن بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۱/۶ در تاریخ ۱۴۰۱/۰۲/۱۰ در ادارات مالیاتی، معافیت مالیاتی نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات راندمان از صادرات از تمام مالیات های موجود را دستور داده است. در این بخشنامه آمده است که: سود تفاوت نرخ ارز راندمان یا حاصل از صادرات از تمام مالیت های معاف هستند. و همچنین قانون گذار از هیچ مستثنایی از درآمد را برای این چنین معافیت هایی در نظر ندارد.
چنانچه سود تفاوت نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات با رعایت دیگر قوانین و مقررات حاوی فتوای مذکور، بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۰/۴۷ در تاریخ ۱۴۰۰/۰۶/۲۴ و همچنین دستور صورت جلسه شماره ۲۰۱-۱۵ تاریخ ۱۴۰۰/۰۶/۰۹ شورای عالی مالیاتی را بی اثر کرده است و دیگر ارزشی ندارد.
یک پاسخ
عالی
خیلی خوب بود