حسابا
رفع تعهد ارزی صادرکنندگان

رفع تعهد ارزی صادرکنندگان

رفع تعهد ارزی از مهم ترین مسائلی است که در سال ۱۳۹۷ مطرح شده و مطابق آن مصوبه و بخشنامه ای وضع گردیده است. در این مقاله در موسسه حسابداری و مالی تمام سعی خود را داریم تا به مسائل مالیاتی در زمینه صادرات و رفع تعهدات آن بحث کنیم.

رفع تعهد ارزی چیست؟

تمامی صادرکنندگان کالا به خارج از کشور موظف اند طبق مصوبات هیئت وزیران و شورای عالی هماهنگی اقتصادی، ارز صادرات را مجدد به چرخه اقتصادی کشور برگردانند. همچنین دولت برای اینکه اطمینان کند تا شرکت ها و افرادی که به کار صادرات مشغول به کارند، و به تعهدات خود پایبند هستند، در سال ۱۳۹۷ رفع تعهد ارزی را مطرح کرد. و برای آن مصوبه هایی را صادر نمود. با توجه به تعهد ارزی دولت مطمئن می شود که کلیه شرکت ها و … که صادراتی را انجام می دهند، ارز آن داخل و وارد کشور می شود. چنین ارزی هنگامی که وارد کشور می شود، می تواند پایاپای باشد و یا اینکه خود ارز وارد کشور شود.

تعهد ارزی جزئی از تعهدات واردکننده های کالا می‌باشد. تعهداتی که موضوع آنها ارز باشد، تعهد ارزی نام دارد. ناگفته نماند که تعهدات ارزی خصوصیت هایی را دارد که آنها را از دیگر تعهدات جدا می‌سازد. هنگامی تعهدات ارزی رفع می‌شوند که واردکننده ها، ورود قانونی کالا را ثابت کنند. اگر چنین شود بایستی به رفع تعهدات ارزی عمل کنند.

عوامل موثر رفع تعهد ارزی

از آنجایی که منابع ارزی کشور ما محدودیت دارد، فروش ارز و خدمات به واردکنندگان و صادرکنندگان کالا مشروط به وارد کردن کالا در زمان معینی هستند. عواملی مانند فوت، از بین رفتن بینش اقتصادی و مالی، ورشکستگی اگر صادرکننده تاجر و یا شخصی حقوقی باشد، اشتباهات بانکی، تبانی، ممنوعیت ورود کالا از جمله رفع تعهدات ارزی هستند.

اهداف رفع تعهد ارزی

وجود داشتن چشم انداز دولت از شرکت ها و اشخاصی است که مشغول به کار صادرات هستند تا اینکه با این طرح بتوان ارز را مجدد به کشور وارد برگردانند. در واقع هدف رفع تعهد ارزی، دولت می خواهد اطمینان کند که ارز دریافتی حاصل از کالایی که اجازه صادرات به آن داده شده، آیا مجدد وارد کشور شده است یا خیر؟

راهکارهایی برای رفع تعهد ارزی صادرات

راهکار ۱: اگر که شما دارای تعهد ارزی می باشید، می توانید با تاجری که نیاز به ارز دارد توافق نمایید. در نهایت ارزی که را قرار است به کشور وارد شود را از مشتری دریافت کنید و به تامین کننده انتقال بدهید.

راهکار ۲: اگر از بانک مرکز استعلام گرفته اید و متوجه تعهد ارزی خود شدید، می بایست به میزان تعهد ارزی که دارید ارز از صرافی دریافت کنید و در سامانه نیما ثبت نام نمایید.

نکته: اگر فقط  ۷۰% تعهد ارزی خود را تامین کنید می توانید از معافیت مالیاتی بهره ببرید.

نحوه رفع تعهدات ارزی صادرات

نحوه رفع تعهدات ارزی صادرات

بازگرداندن ارز به چرخه اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۱، از طریق سامانه نیما از جمله روش هایی است که با فروش ارز حاصل از صادرات در قالب حواله در سامانه نیما به مهلت زمان ۶ ماه از زمان صدور پروانه گمرکی انجام خواهد شد. مطابق یکی از روش های قانونی در مهلت معین، صادرکنندگان می توانند برای رفع تعهدات ارزی خود از معافیت مالیاتی برخوردار شوند و ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور برگردانند.

طبق بسته سیاستی برگشت ارز حاصل از صادرات (تصویب کمیسیون ماده ۲ شورای عالی هماهنگی اقتصادی) به صورت زیر شرح داده شده است:

  • فروش ارز حاصل از صادرات
  • انتقال ارز حاصل از صادرات به بانکها، صرافی‌های مجاز
  • انتقال ارز حاصل از صادرات به فردی دیگر
  • انجام واردات در مقابل صادرات انجام شده
  • بازپرداخت دیون تسهیلات ارزی که از موسسات مالی، موسسات اعتباری، بانکها، فاینانس، حساب ذخیره ارزی و … قرض گرفته شده باشد

روش هایی که برای ورود ارز به کشور استفاده می کنند

ارز صادرات کالاها به ۴ شیوه به کشور برگردانده می شود. اگر چنین عملی اتفاق نیوفتد، صادر کننده متهم به قاچاق ارز کالا قرار می گیرد. و همچنین تحت پیگرد قانونی از سوی دادگاه قرار خواهد گرفت. تمام صادرکنندگان بایستی در قبال صادرات، کالای جدید را به کشور وارد نمایند. چنانچه وام یا تسهیلات ارزی استفاده شود، باید حداقل ظرف ۳ ماه تعهدات ارزی تسویه شود. اگرنه در زمره افرادی ک تعهد ارزی دارند بازخواست خواهند شد.

شیوه ۱: واردات در قبال صادرات

روش ۲: پرداخت مستقیم بدهی ارزی واردات اشخاص ثالث، در برابر صادرات و همچنین پرداخت اقساط بدهی ارزی یوزانس و فاینانس و زیفاینانس

شیوه ۳: فروش ارزی که به دست آمده در صرافی های مجاز و همچنین بانک ها

روش ۴: سپرده گذاری ارزی در بانک های داخل کشور

نکته: صادرکنندگان ارزه وارداتی خود را باید توسط “سامانه نیما” عرضه کنند. سامانه نیما مخفف “نظام یکپارچه معاملات ارزی کشور” است.

معافیت مالیات بر عملکرد برای صادرکنندگان

معافیت مالیات بر عملکرد برای صادرکنندگان

این روش، روشی مناسب برای رفع تعهد ارزی است. با اعلام کنفدراسیون صادرات کشور ایران، صادرکنندگانی که حداقل ۷۰% صادرات خود را با روش های اعلام شده از سوی بانک مرکزی به کشور برگردانند، در صورت تایید بانک مرکزی معافیت ۱۰۰ درصدی مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر عملکرد شامل حال آن ها خواهد شد.

چگونه تعهد ارزی حاصل از صادرات را رفع کنیم؟

هنگامی که صادراتی انجام شود، تاجر باید مبلغی را به عنوان خدمات و یا کالایی که صادر کرده دریافت کرده باشد. (مبلغ می تواند ریال و یا ارز باشد) کلیه صادرات اشخاص معاف از مالیات می باشد و البته از طرفی بانک مرکزی طی بخشنامه هایی اعلام کرده که “اگر تعهد ارزی نکنید، معافیت مالیاتی شامل حالتان نخواهد شد” بنابراین در رسیدگی های مالیاتی که در سال ۹۷ انجام شده، ممیزین مالیاتی رفع تعهد ارزی را جدی گرفته اند. و در صورتی که تعهد ارزی به میزانی که صادرات انجام شده صورت نگیرد، برای آن ها مالیات در نظر می گیرند.

ماده ۱۴۱ قانون مالیات های مستقیم برای رفع تعهد ارزی صادرات

مطابق این ماده، صادرات کالاهای غیر نفتی معاف از مالیات هستند و مالیات آن ها را با نرخ صفر محاسبه می کنند. البته شایان ذکر است این معافیت به شرطی است که در قبال صادرات انجام شده، ارز وارد کشور بشود و در سامانه نیما و ثنا ثبت شده باشد. چنانچه اینطور نباشد به ازای مبلغی که برای صادرات هزینه شده مالیات تعلق گرفته را هم نیز باید پرداخت کند.

درآمدهایی که مشمول مالیات با نرخ صفر هستند اعلام شده، و ۱۰۰ درصد درآمد حاصل از صادرات دسته ای از کالاها را معاف از مالیات کرده اند. این کالاها، شامل کالاهای غیر نفتی، خدمات و محصولات کشاورزی می باشند که صادرات آن ها مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. همچنین طبق این ماده قانون، ۲۰% درآمد حاصل از صادرات مواد خام هم مشمول مالیات با نرخ صفر می شوند.

مالیات اشخاص صادرکننده حقوقی

میزان پرداخت مالیات این اشخاص به میزان درآمدها وابسته نیست و آن ها وظیفه دارند معادل ۲۵% درآمد سالیانه خودشان را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی بپردازند.

مالیات صادرات

مالیات صادرات چه قدر است؟

در صورتی که صادرکنندگان به تعهد ارزی خودشان عمل نکنند، درآمد حاصل از صادرات کالای آن ها مشمول پرداخت مالیات می شود. اگر فردی از محل صادرات درآمد به دست آورد می بایست مالیات مربوط به آن را پرداخت کند که برای اشخاص حقیقی و حقوقی نیز متفاوت است.

مقاله مالیات بر عملکرد را نیز مطالعه کنید.

مالیات اشخاص صادرکننده حقیقی

براساس ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که مطابق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای هستند:

  • تا میزان ۳۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه به نرخ ۱۵%
  • به میزان ۱۰۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه نسب به مازاد ۳۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال به نرخ ۲۰%
  • تا میزان ۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه نسبت به مازاد ۳۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال به نرخ ۵%
  • تا میزان ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه نسبت به مازاد ۲۵۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال به نرخ ۳۰%
  • نسبت به مازاد ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالیانه به نرخ ۳۵%

مالیاتی که برای درآمدهای متفاوت در این ماده تعریف شده، برای اشخاص حقیق دارای کارت بازرگانی صدق می شود.

مهلت رفع تعهدات ارزی و بخشنامه رفع تعهدات ارزی ۱۴۰۱

رفع تعهدات ارزی صادرات مهلت و بازه زمانی معینی دارد. در آخرین بسته سیاستی برگشت ارز حاصل از صادرات، معین شده که صادرکنندگان سال ۹۸ تا پایان تیر ماه ۱۴۰۰ و صادرکنندگان سال ۹۹ تا اواخر شهریور ۱۴۰۰ برای رفع تعهدات ارزی مهلت دارند. اما تا کنون در رابطه با مهلت صادرکنندگان ۱۴۰۱ بسته سیاستی بازگو نشده است. ولی مطابق راهنمای رفع تعهدات از سوی بانک مرکزی مهلت رفع تعهدات ارزی سال ۱۴۰۱ حداکثر ۶ ماه از زمان صدور پروانه گمرکی خواهد بود.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب