تمامی فروشگاههایی که یک نفر مدیریت آن را بر عهده میگیرد، موظفاند حساب و کتاب فروشگاه و مغازه را انجام دهد. میزان سود و زیان، موجودی کالا و انبار، ثبت خرید و فروش و … از مهمترین عوامل مدیریت یک فروشگاه به شمار میرود. پس در حسابداری فروشگاهی کلیه خرید و فروشهای صورت گرفته در ابتدا ثبت میشوند و پس از آن بررسی خواهند شد.
حسابداری فروشگاه
مدیریت و کنترل فروشگاه ها امری مهم محسوب میشوند که درج سوابق مالی و مدیریت مالی نیز جزئی از داشتن فروشگاه است. در صورتی که به مدیریت حسابداری فروشگاهها توجهی نشود، عواقبی همچون ورشکستگی را به همراه خواهد داشت. حسابداری فروشگاهی و مغازه ها به شرح ذیل هستند:
- ارزیابی و محاسبه ترازنامه مالی
- درج عملیات پرداخت و دریافت
- مدیریت موجودی انبار
- تنظیم فاکتور فروش کالا، فاکتور رسمی، فاکتور مالیاتی
- ثبت عملیات فروش و صدور فاکتور فروش کالا
- محاسبه و ارزیابی سود و زیان فروشگاه
- محاسبات صورت سود و زیان شرکتها
- و…
فاکتور فروش کالا
در فروشگاههای بزرگ، سوپرمارکتها، مغازه های خرده فروشی اکثراً با داد و ستد، خرید و فروش انجام میشود. در این نوع اغلب خرید و فروش مدرکی میان فروشنده و خریدار وجود ندارد. در فروش نقدی بیشتر کالاهای مصرفی بادوام فروشگاه ها، براساس نوع کالا و نوع سیستم حسابداری، برگه فروش نقدی صادر میشود و از برچسب دیگری تحت عنوان فاکتور فروشنده استفاده می شود. این فاکتورها پس از دریافت پول به خریدار تحویل داده میشود.
فاکتور فروش اطلاعاتی از قبیل: شماره فاکتور، تاریخ معامله، نام فروشنده، نام خریدار، جمع مبلغ فروش، شرایط تحویل محصول و کالا، بهای تمام شده کالای فروش رفته، مشخصات و میزان و نرخ کالای به فروش رفته درج میشود.
اطلاعات بیشتر راجع به انواع فاکتور
نحوه فروش کالا در حسابداری فروشگاهها
شیوههای بسیاری برای فروش انواع کالاهای مصرفی و محصولات در حسابداری فروشگاهی وجود دارد. برخی از این شیوه ها عبارتند از: فروش اقساطی، فروش نقد، فروش نسیه، فروش امانی. فروش نقد و فروش نسیه در ثبت فروش در حسابداری مهم است:
فروش نقد
خرید و فروش در این روش به این صورت است که برای ارائه کالا و پرداخت سود آن مهلتی در آینده وجود نخواهد داشت. بنابراین تحویل کالا و محصولات از طرف فروشنده و پرداخت سود آن از طرف خریدار در لحظه و همزمان است. اکثر خرده فروشان محصولات و کالاهای خود را به این شیوه به فروش میرسانند.
فروش نسیه
برخلاف فروش نقد، در این روش خرید و فروش کالا هنگام تحویل و برای پرداخت سود آن مهلتی در آینده تعیین خواهد شد. ولی در صورتی که فروشنده موافق باشد که هزینه را زمانی دیگر پس از تحویل کالا دریافت کند. اغلب تولید کنندگان و عمده فروشان، کالا و محصولات خود را به این شیوه میفروشند.
مالیات حسابداری فروشگاهی را بخوانید و با مزایای آن آشنا شوید.
نرم افزار حسابداری فروشگاهی
نرم افزاهای حسابداری فروشگاهی این امکان را می دهد تا کلیه حسابها توسط فروشنده ها در یک سیستم محابه شوند. مزایایی که نرم افزار حسابداری فروشگاهی دارد به شرح زیر است:
- محاسبه پرداختی حقوق کارکنان فروشگاه
- ثبت و ضبط اطلاعات مشتریان با حساب آنها
- صدور پیش فاکتور برای مشتری
- ارائه فاکتور چاپی به مشتری و ذخیره آنها
- قابلیت کنترل موجودی انبار
- قابلیت ارتباط با دستگاه کارتخوان
- ثبت و یادآوری پاس شدن چک
- ارائه گزارش به صورت روزانه، ماهیانه، سالانه
نکته: نرم افزارهایی که برای امور حسابداری موجود است هر کدام از آنها برای محیط کاری خاصی طراحی شدهاند. به عنوان مثال نرم افزار حسابداری مالیاتی برای پرداخت مالیات مورد استفاده قرار میگیرد.
حسابداری فروشگاهی تحت اکسل
همانطور که میدانید اکسل یکی از برنامه های آفیس است که از این برنامه می توان برای طبقه بندی داده ها استفاده نمود. در برنامه اکسل می توان جداول را ادغام کرد، فرمول نویسی انجام داد و بسیاری دیگر از امور ریاضی را درون آن انجام داد. به همین دلیل نرم افزار EXCEL یک برنامه حسابداری ساده میباشد که به عنوان یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی رایگان نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
حسابداری فروشگاهی اندروید
حسابداری فروشگاهی اندروید بخشی از حسابداری در سطح کوچک میباشد که با گوشی تلفن همراه انجام میشود. از این نرم افزارهای به صورت انفرادی می توان برای انجام حساب و کتاب یک شغل شخصی استفاده کرد. اهداف حسابداری فروشگاهی اندروید:
- تایید پرداخت انجام شده
- زمان بندی فعالیتها
- انتقال بانکی به صورت آسان
- برنامه ریزی برای بودجه بندی
- صدور فاکتور برای مشتریان و خرده فروشان و …
توصیه می کنیم بخوانید: صندوق فروشگاهی چیست
۲ دسته از نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی
- نوع اول نرم افزار حسابداری فروشگاه ساده (صندوق فروشگاه)
- نرم افزار حسابداری و مدیریت مالی (اطلاعات وسیعی برای مدیران کسب و کارها فراهم می کند)
ثبت تخفیف در حسابداری فروشگاهی چگونه است؟
استفاده از تخفیف برای افزایش فروش از جمله موارد مهم در حسابداری فروشگاهی است. شرکتهای بازرگانی، تولیدکنندگان، عمده فروشان و … برای افزایش فروش خود از این روش استفاده می کنند. استافده از تخفیف برای کالاها نوعی فعالیت محسوب می شود که فروشگاه ها عرضه می کنند.
۴ نوع تخفیفات تجاری
- تخفیفات تجاری
- تخفیفات طبق توافق دو طرف
- تخفیفات به علت نقص
- تخفیفات نقدی خرید و فروش