بازرسی تامین اجتماعی از شرکتها و دفاتر قانونی و کارگاههای دارای شرایط طبق ماده ۴۷ قانون تامین اجتماعی یکی از تکالیف مهم سازمان است و همچنین از راهکارهای موثر برای اجرای قانون و بازستانی حقوق بیمهشدگان سازمان میباشد.
شرکتها و افراد حقوقی موظف به پرداخت حق بیمه کارکنان می باشند. و همچنین موسسه حسابداری حسابرسی تامین اجتماعی مکلف است تا با بررسی دفاتر قانونی شرکتها به صورت دورهای یا در زمان دریافت مفاصا حساب و … از رعایت قانون توسط شرکت ها اطمینان پیدا کند.
بازرسی تامین اجتماعی
بدین صورت است که شخصی که بازرس بیمه است برای بررسی وضعیت کارکنان یک کارگاه به مکان محل فعالیت آن ها می رود و شرایط بیمه و حقوق کارکنان را بررسی می کند. چنانچه بازرس متوجه تخلف بشود که با قانون مطابقت ندارد در گزارش خود آن را ثبت می کند و کارفرما می بایست نسبت به آن تخلف پاسخگو باشد.
قوانین و مقررات بازرسی تامین اجتماعی از شرکت ها
مطابق ماده ۴۷ قانون تامین اجتماعی، بازرسان در این سازمان همه ساله در چند نوبت گزارش تغییرات نیروی کار و کارگاه های اقتصادی را مورد بررسی قرار می دهند. در برخی از موارد کارفرما درخواست بازرسی بیمه از کارگاه خود را به منظور دریافت مفاصا حساب بیمه یا صدور گواهی کسب، ثبت میکند. به همین علت کارفرما وظیفه دارد اطلاعات هویتی و بیمهای تمام کارکنان را در اختیار ماموران بازرسی قرار دهد. اگر چنین نشود جریمه به آن ها تعلق خواهد گرفت.
از اهداف بازرسی از کارگاه ها، شناسایی بیمه شدگان مشمولان قانون تامین اجتماعی و همچنین استفاده از مزایا قانون تامین اجتماعی است. به طور کلی حسابرسی بازرسی تامین اجتماعی اطمینان از اجرای قانون تامین اجتماعی بابت حق الزحمه ها و اطمینان از رعایت حقوق بیمه ای کارکنان توسط کارفرمایان است.
در کنار این مقاله توصیه میشود مقاله تحریر دفاتر قانونی را مطالع کنید.
اعتراض کارفرمایان به بازرسی های تامین اجتماعی
کارفرمایان و بیمه شدگان برای ثبت اعتراض می توانند در پورتال بازرسی الکترونیک تامین اجتماعی اقدام نمایند.
بدین صورت که می توانند به پورتال مربوطه مراجعه کنند و گزارش بازرسی که از کارگاه تهیه شده را مشاهده کنند. در همان قسمت هم می توانند اعتراض خود را ثبت کنند. همچنین می توان نتایج اعتراض های قبلی خود را در همن سامانه مشاهده کرد. اگر که کارکنان یک کارگاه که در آن محل مشغول به کارند ولی کارفرما حق بیمه آن ها پرداخت نکرده باشد، می توانند درخواست اعتراض خود را در پورتال سازمان تامین اجتماعی ثبت کنند.
درخواست بازرسی مجدد
کارفرما می تواند در خواست بازرسی مجدد کارگاه ها را از سازمان تامین اجتماعی درخواست کند. می تواند به علت اعتراض کارگران یا کارفرمایان باشد و یا اینکه بازرس زمانی که مراجعه کرده نتوانسته به محل فعالیت ورود کند. در تمام این شرایط کارفرما درخواست بازرسیی مجدد را درپورتال مربوطه ثبت می نماید.
نکاتی که هنگام بازرسی بیمه تامین اجتماعی برای کارفرما وجود دارد
اولین بازرسی از کارگاه
در شرکتهایی که تازه تاسیس شده اند، از مراحل اولیه در گرفتن کد کارگاه بازرسی اولیه بیمه است. از مهم ترین فاکتورهایی است که برای یک کارفرما اولین گزارش بازرسی ارائه می شود. اولین لیست بیمهای که کارفرما برای تامین اجتماعی ارسال میکند بایستی مطابق گزارش ارسالی بازرس بیمه باشد.
بازرس سازمان تامین اجتماعی برای اینکه تشخیص بدهد که آیا کارگاهی که فعالیت اقتصادی خود را شروع کرده واجد شرایط دریافت کد کارگاهی است یا نه به بررسی چندین مورد می پردازد. این موارد عبارتند از احراز هویت کارگاه و کنترل مدارک ارائه شده در زمان ثبت نام، و همچنین بررسی و صحت محل وقوع ملک و احراز هویت کارفرما.
در بازرسی اولیه، بازرس در گزارش خود می بایست به کارکنانی که در محل فعالیت خود حضور دارند اشاره کند و اطلاعات دقیق آن ها را بررسی کند. در این گزارش تاریخ شروع به کار، نوع فعالیت و دستمزد قانونی آنها دارای اهمیت ویژه ای است. اگر یک کارفرما به لیستی که توسط بازرس در گزارش نوشته میشود دقت نکند امکان دارد نام بعضی از افراد در لیست بیمهای که برای سازمان ارسال میکند نوشته شده نباشد.
همکاری با بازرس
همکاری کارفرما با بازرس در تکمیل گزارش بازرسی بسیار اهمیت دارد. کارفرما می بایست نهایت همکاری را با بازرس داشته باشد و کلیه اطلاعاتی را که بازرس درخواست میکند در اختیار او قرار دهد. ارائه صحیح این اطلاعات بر هر کارفرمایی ضروری است. در صورت عدم همکاری کارفرما با بازرس امکان دارد منجر به غیرفعال شدن کد کارگاهی او شود.
اهمیت گزارش بازرس
این گزینه هم دارای اهمیت بسیاری است. گزارشی که از بازرسی یک کارگاه یا شرکت توسط بازرس تامین اجتماعی تهیه میشود. که این گزارش یک سند رسمی می باشد که برای ارائه به مراجع مختلف رسیدگی از اعتبار بالایی برخوردار می باشد.
آمادگی در برابر بازرسی
بازرسی بیمه تامین اجتماعی به چند نحو انجام میشود که کارفرما بایستی به این موضوع توجه کامل داشته باشد. اول اینکه بازرسی ممکن است بدون هماهنگی باشد. بدین ترتیب که بازرس به صورت ناگهانی به محل کارگاه مراجعه میکند. دوم اینکه ممکن است بازرسی تامین اجتماعی از نوع کشفی باشد. بدین صورت که بازرسان به شرکت یا کارگاههای مختلف به صورت ناگهانی مراجعه میکنند و از کارفرما درخواست ارائه کد کارگاهی میکنند.
اگر که کارفرما برای تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد کارگاهی خود اقدام نکند، بازرس لیستی از افراد شاغل در آن محل تهیه می کند و کارفرما را ملتزم به ارائه مدارک برای تشکیل پرونده میکند. در صورت عدم سرپیچی جرایمی شامل آن ها می شود. بازرسی دیگری که از کارگاهها صورت میگیرد از نوع تحقیقی است. بدین ترتیب که ممکن است بعضی کارکنان از کارفرما شکایت کرده باشند یا اینکه خود کارفرما درخواست بازرسی مجدد را داده باشد.
دلایل بازرسی تامین اجتماعی از کارگاه های اقتصادی چیست؟
- بازرسی اولیه از کارگاه اقتصادی برای تایید شرایط کارگاه برای تشکیل پرونده بیمه و دریافت کد کارگاهی صورت می گیرد. در این بازرسی درخواست بازرسی بیمه از سوی کارفرما مطرح میشود که بازه زمانی بازرسی کاملا، از پیش تعیین شده است.
- سازمان تامین اجتماعی به منظور اطلاع از وضعیت کارگاه و همچنین رعایت حقوق قانونی کارگران اقدام به بازرسی از کارگاه می کند. این نوع از بازرسی بدون هماهنگی انجام می شود.
- بازرسی به درخواست کارفرما به منظور دریافت مجوزهای قانونی انجام میشود.
اولویت بازرسی بیمه تامین اجتماعی از شرکتها
طبق بخشنامه ۱۱/۳ حسابرسی بیمه تامین اجتماعی، بازرسی از کارگاهها به ترتیب زیر می باشد:
- قرارهای صادره از هیات تشخیص مطالبات
- موارد ارجاعی از مدیر عامل سازمان معاونت فنی، درآمد و اداره کل درآمد حق بیمه
- کارگاههای حائز شرایط صدور مفاصا حساب قرارداد بر اساس بازرسی
- شرکتها و موسسات در حال تصفیه
پیشنهاد حسابا برای مطالعه بیشتر: بیمه بیکاری