حسابا
مالیات بر عملکرد

مالیات عملکرد

تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد، برای افرادی که دارای یک کسب و کاری هستند که از آن درآمد کسب می کنند، قطعاً امری مهم است. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی در رابطه با این موضوع کسب کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره مالیاتی آنلاین برای اظهارنامه عملکرد با موسسه حسابداری و مالی تماس حاصل بفرمایید.

مالیات چیست و چه اهمیتی دارد؟

مالیات درواقع سهمی می باشد که به سبب اصل تعاون ملی و طبق قوانین و مقررات، هر یک ساکنین جامعه وظیفه دارند از درآمد خودشان برای تامین هزینه های عمومی و حفظ منافع اقتصادی یا سیاسی کشور ایران با توجه به مقدار و میزان قدرت خود به دولت بپردازند. نحوه محاسبه مالیات در کشور ایران به دو صورت انجام می گیرد: خود اظهاری و عل الرأس.

خوداظهاری: به این معنی است که اشخاص حقوقی و حقیقی اعلام می کنند که در سال مالی خودشان چه میزان سود داشته اند و باید چه میزان مالیات بپردازند.

علی الرأس: اگر که مدارکی که مودی هنگام ارسال اظهارنامه عملکرد ارائه می دهد دارای نواقصی باشد و مطابق آیین نامه های مربوطه تنظیم نشده باشد، توسط دفاتر مالیاتی قبول نمی شود. ممیز مالیاتی با توجه به قوانین مالیاتی، مالیات واحد تجاری موردنظر را تعیین می کند. این شیوه محاسبه مالیات عملکرد، رسیدگی عل الرأس نام دارد.

مالیات عملکرد چیست؟

مالیات عملکرد مالیاتی است که مشمول درصد معینی از درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی می شود. نوعی اظهارنامه مالیاتی است که اشخاص حقوقی و حقیقی پس از آن که تمامی مبلغ زیان و همچنین سود خود را در معاملات های مالی محاسبه کردند، چنین اظهارنامه ای را برپایه آن تهیه می کنند و می بایست ۲۵% میزان سود را طبق اظهارنامه عملکرد مالیات بپردازند. عملکرد نتیجه فعالیت های تجاری می باشد که طی یک دوره مالی پدیدار می شود.

اظهارنامه مالیات عملکرد در دو قالب اظهارنامه انفرادی و گروهی (مشارکتی) است که بعد از انجام ثبت نام الکترونیک با واردکردن نمونه های اطلاعاتی موارد درخواست در سامانه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی، واحد کسبی، اطلاعات هویتی و همچنین سایر اطلاعات شخص حقیقی از سامانه ثبت نام دریافت می کندد و در اظهارنامه قابل نمایش است. در نتیجه اظهارنامه عملکرد بیان کننده اظهار درآمدها، دارایی ها و بدهی ها، سرمایه و معافیت ها، بخشودگی مالیاتی، درآمد هایی که شامل مالیات اند و اطلاعات مرتبط به اشخاص حقوقی و حقیقی آن هاست.

رسیدگی مالیات بر عملکرد

درباره مالیاتی عملکرد در ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم بیشتر مطالعه کنید.

رسیدگی مالیات بر عملکرد چگونه است؟

در آغاز امور ممیز مالیاتی طی برگه ای که مساوی با دستورالعمل های سازمان امور مالیاتی تنظیم شده و طی تکلفات قانونی، تحت عنوان برگ درخواست مدارک حسابداری است و از مودیان خواستار است که کلیه مدارک حسابداری خود را جهت اجرای فرایند رسیدگی مالیاتی در اختیار او قرار دهد. بعد از اجرای تکلفات و تشریفات قانونی ابلاغ برگ درخواست مدارک حسابداری، کارشناسان ارشد مالیاتی وظیفه دارد، در ظرف ۱ تا  ۱۵ روز بعد از ابلاغ درخواست بالا به محل کار مودی مراجه کرده و دفاتر حسابداری و مدارک حسابداری و مالی او را مورد رسیدگی قرار بدهد.

چه کسانی مشمول تهیه اظهارنامه عملکرد هستند؟

تمامی اشخاص حقیقی که درآمد و کسب و کار خود را دارند. طبق ماده ۹۵ مالیات های مستقیم، این اشخاص وظیفه دارند براساس سال مالی، نتیجه عملکرد مالی خودشان را به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. در همین جهت اشخاص حقوقی که دارای شرکت هستند و شرکت آن ها ثبت شده هم موظف هستند مطابق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم، اظهارنامه عملکرد خود را تهیه کنند. سپس به همراه ترازنامه سود و زیانی که داشته اند به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. و در مهلت زمانی مقرر این کار قابل انجام شدن است.

ارسال اظهارنامه عملکرد

مزایای ارسال اظهارنامه عملکرد

طبق قانون ماده ۱۸۹ اداره امور مالیاتی اگر شرکتی به میزان ۳ سال پیاپی بتواند اظهارنامه خود را به صورت درست و صریح برای اداره مالیات ارسال کند و مورد تایید آن ها باشد. ۵% جایزه نسبت به مالیت هایی که پرداخت شده بهره مند خواهد شد. چنین مزیتی سبب شده که صاحبان بنگاهان را مورد تشویق داده تا بتوانند مطابق قوانین معین شده اظهارنامه عملکرد خودشان را در زمان تعیین شده برای اداره امور مالیاتی ارسال بفرمایند.

مطابق ماده ۱۸۹ ق.م.م، شرکت‌هایی که ۳ سال پیاپی اظهارنامه خودشان را ارسال کنند و مورد قبول اداره امور مالیاتی باشد و همچنین اعتراض به برگ تشخیص مالیات صادر شده نشده باشند، مشمول ۵% جایزه خوش حساب نسبت به مالیات‌های پرداخت شده در آن ۳ سال می‌شوند.

موارد ضروری پیش از تهیه اظهارنامه

مودی می بایست در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت نام کند و کد اقتصادی خود را دریافت کند. پس از ثبت نام در این سایت و دریافت اطلاعات اولیه، می توانند دیگر امور مرتبط به ارسال اظهارنامه را انجام دهند. سرانجام کد پیگیری دریافت شده را برای بررسی وضعیت قبولی و رد شدن را می توانند استفاده کنند. شایان ذکر است تهیه اظهارنامه باید توسط افرادی انجام بگیرد دارای تجربه کافی هستند و از کلیه قوانین مطلع می باشند.

اگر به اظهارنامه مالیات بر عملکرد توجه نشود جرایمی را به همراه دارد که در زیر شرح داده شده است:

اگر مطابق قوانین مصوب مالیات های مستقیم در زمان معین اظهارنامه عملکرد ارسال نشود، طبق قانون ماده ۱۹۲ قانون مالیات، ۳۰% میزان مالیاتی که می بایست پرداخت شود، جریمه در نظر گرفته می شود. و هیچگونه بخششی به دنبال نخواهد داشت.

مدارک لازم برای اظهارنامه عملکرد

مدارک مورد نیاز برای ارسال اظهارنامه عملکرد

  • صورت ترازنامه کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی گروه اول
  • صورت سود و زیان با مبلغ نهایی درآمد، فروش نهایی خارجی و داخلی
  • گردش مالی تمام کالاها و همچنین مواد اولیه
  • صورت بهای تمام شده خدمات ارائه شده برای شرکت ها خدماتی و تولیدی
  • صورت قراردادها همراه بهای تمام شده پروژه و صورت وضعیت ها (شرکت های پیمان کاری)
  • شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی
  • اعلام مالیات هایی که در طل سال با عناوین مختف نیز پرداخت شده است
  • اطلاعات و آدرس کامل مرتبط به محل کسب

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی

  • شرکت های فرابورس: ۲۳.۷۵% (به سود مشمول مالیات)
  • شرکت های بورسی که بیشتر از ۲۰% سهام شناور آزاد هستند: ۲۰% به سود مشمول مالیات
  • شرکت های تعاونی سهامی عام تبصره ماده ۱۰۵: ۱۸.۷۵% (به مشمول مالیات)
  • سودهای حاصل از فروش کالا در بورس کالا: ۲۲.۵% به سود (مشمول مالیات)
  • اشخاص حقوقی که مشمول ماده ۱۰۵ هستند: ۲۵% نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت بورسی موضوع ماده ۱۴۳: ۲۲.۵% نسبت به سود مشمول مالیات

نرخ مالیات بر درآمد برای اشخاص حقیقی و حقوقی به چه نحوی است؟

  1. مراجعه به سایت طرح جامع مالیات
  2. نصب نرم افزار اظهارنامه عملکرد
  3. مطالعه راهنمای اظهارنامه و دریافت نام کاربری و کلمه عبور و کدرهگیری
  4. بعد از ورود به بخش ارسال اظهارنامه عملکرد، به سؤالات صفحه ۳ اظهارنامه پاسخ دهید و اطلاعات را وارد کنید
  5. معلومات حسابداری در اظهارنامه مالیاتی را وارد نمایید
  6. اطلاعات مرتبط به صفحه ترازنامه را وارد کنید
  7. اطلاعات مربوط به صفحه سود و زیان اظهارنامه را وارد و تکمیل کنید
  8. ترازنامه را بررسی کرده و در صورت وجود مغایرت و اختلاف در ترازنامه، آن را اصلاح کنید
  9. اطلاعات مربوط به صفحه محاسبه مالیات، تعیین مالیات ابزاری و درج اقلام معاف اشخاص مشمول مالیت وارد گردد
  10. در صفحه آخر اطلاعاتی که مبنی بر مسئولیت های تهیه اظهارنامه و مسئول مالی و حسابرس ها و بستن اظهارنامه قرارداد وجود دارد تکیمل شود
  11. پس از مشاهده اظهارنامه عملکرد، می بایست اظهارنامه و مبلغ درآمد ثبت شده دارای تطبیق با اظهارنامه ارزش افزوده و گزارشات فصلی نیز باشد
  12. اظهارنامه ارسال شده و کدرهگیری را دریافت کنید
  13. نسخه چاپی اظهارنامه مالیاتی ارسال شده را تهیه کنید
  14. در آخر مدارک اظهارنامه ارسال شده بایگانی شده باید رسیدگی شود

مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد

مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد

طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقوقی باید جداکثر تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی اظهارنامه مالیاتی خودشان را تهیه کنند و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. اشخاص حقیقی طبق ماده ۱۰۰ ق.م.م بایستی حداکثر تا ۳۱ خرداد هر سال، اظهارنامه مالیاتی عملکرد خودشان را ارسال کنند و مالیات متعلق به خود را نیز بپردازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب