توضیح کوتاه صوتی درباره تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم
تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، از مهمترین مسائلی است که اکثر صاحبان مشاغل و کسبوکارهای کوچک درگیر آن هستند. در واقع سازمان امور مالیاتی برای حمایت از مشاغل و کسبوکارها امتیازاتی را در نظر گرفته اند که آن هم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم است. از همین رو کسبوکارهایی که مشمول تبصره این ماده هستند از امتیازاتی همچون پرداخت مالیات مقطوع برخوردار هستند. البته که برخی اشخاص و مشاغل بدون اطلاع از شرایط، از طریق کافی نت و … اقدام به تکمیل فرم ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم میکنند.
در نتیجه از مشوقهای مالیاتهای مستقیم تبصره ماده 100 است که طبق آن صاحبان مشاغل اگر که مجموع فروش آنها در سال تا 30 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد. دیگر مجبور به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی نخواهند بود، به عباراتی معاف از ثبت نام اظهارنامه مالیاتی هستند.
تبصره ماده 100
همانطور که در ابتدا گفتیم موضوع تبصره ماده 100 ق.م.م از مهمترین مباحث در رابطه با بخشنامه های مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی برای رونق و حمایت کسبوکارهای کوچک، سالانه برای بعضی از این مشاغل تسهیلاتی را برمیگزیند. به این صورت که زمانی که درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات برای این گروه از مشاغل در یک سال مالیاتی کمتر از سقف مقرر باشد. صاحبان مشاغل از انجام برخی تکالیف مالیاتی معاف میشوند.
تکمیل و ارسال فرم درخواست استفاده از تسهیلات ماده 100 ق.م.م از شرط مهم در این قانون است.
مهلت زمان استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم
مهلت تکمیل فرم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد هر سال، تا اواخر مهلت ارسال اظهارنامه اشخاص حقیقی یعنی 31 خرداد ماه خواهد بود. به این ترتیب که آخرین مهلت برای ارائه تحویل فرم مالیات مقطوع تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم در سال 1400، تا پایان سه شنبه 31 خرداد 1401 میباشد.
مهم: صاحبان مشاغلی که شرایط استفاده از تبصره ماده 100 را دارند ولی نمیخواهند تسهیلات این ماده را استفاده کنند، میبایست اظهارنامه مالیات بر عمکلرد خود را تا 31 خرداد 1401 تکمیل کنند. چنانچه این اظهارنامه را ارسال نکنند، جرایم عدم اظهارنامه مشمول آنها خواهد شد.
تسهیلات مشمولین تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم
معافیت از تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی
مطالبه و ارزیابی مالیات بر عملکرد سالانه مشاغل به طور مقطوع و قطعی
معاف از نگهداری اسناد موضوع قانون مالیاتهای مستقیم مطابق اصلاحیه مصوب سال 1394
نکات مهم در رابطه با مالیات مقطوع تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم
صاحبان مشاغلی که مشمول تبصره این ماده هستند، اگر که تراکنش بانکی مشکوک داشته باشند مدارک فعالیتهای اقتصادی آنها بررسی خواهد شد. در صورتی که که درآمد خودشان را نیز پنهان کنند، جرایمی شامل حال آنها خواهد شد.
نحوه تقسیط مالیات مقصوع عملکرد سال 1400: در صورتی که مودیان نتوانند تا اواخر خرداد ماه 1401 بصورت یکجا مالیات مقطوع را بپردازند، میتوانند مالیات خود را به 4 قسط تقسیم کنند و آنها را به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
استفاده از تبصره این ماده برای مودی که مالیات عملکرد آنها در سال 1399 حتمی نشده است میتوانند فرم تسهیلات ماده 100 قانون مالیات مستقیم را تکمیل کنند و مالیات مقطوع را پرداخت کنند. چنانچه مالیات عملکرد 1399 این اشخاص در روند رسیدگی مالیاتی کاهش پیدا کند، تاثیری در مقدار مالیات مقطوع قالب عمکلرد سال 1400 ندارد.
استفاده از تبصره ماده 100 در اظهارنامه مالیاتی چگونه است!؟
با توجه به تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم، مودیانی که مشمول استفاده از شرایط استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م هستند، از ارائه اسناد مالی معاف هستند و دیگر نیازی به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی نخواهد بود. برای صاحبان مشاغل استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م اظهارنامه مالیاتی دارای رعایت شروطی است که یکی از اصلی ترین آن، ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 این ماده میباشد.
افراد مشمول تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم چه کسانی هستند؟
صاحبان مشاغلی که مجموع فروش سالیانه آنها تا 30 برابر سقف معافیت مالیاتی است. همانطور که آموختید، مودیانی که مشمول این تبصره هستند، از تحویل اسناد و اوراق مالی و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی معاف هستند. ولیکن این تکالیف مربوط به اظهارنامه عادی میباشد که مودیان و صاحبان کسبوکار سالیانه وظیفه دارند اظهارنامه خود را ثبت و به اداره امور مالیاتی ارسال کنند. صاحبان مشاغلی که میخواهند از شرایط تبصره ماده 100 ق.م.م استفاده کنند، بایستی از طریق سیستم الکترونیکی و از طریق سامانه https://ntr.tax.gov.ir اقدام به تکمیل فرم ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم کنند.
فرم تبصره ماده 100
تمامی صاحبان شغل و کسبوکارها در صورتی که مجموع فروش خدمات آنها در سال 1400 حداکثر 30 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، میتوانند از شرایط ثبت نام اظهارنامه مالیاتی در این ماده بهره مند شوند. این 30 برابر سقف معافیت مالیاتی در سال جاری برابر با 14,400,000,000 ریال است. همچنین مالیات سال پیشین مودیان بایستی به طور قطعی پرداخت شده باشد و یا اینکه برگ تشخیص صادر شده از اداره امور مالیات مورد قبول مودی واقع شده باشد، به عبارتی اعتراض به برگ تشخیص نداشته باشد.