بخشنامه ماده 105 قانون مالیات مستقیم

ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم

ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم به تعیین نرخ مالیات و همچنین تخفیف اشاره دارد. در ادامه مقاله تبصره های موجود در این ماده را توضیح خواهیم داد.

نرخ مالیات

نرخ مالیات از طرف دولت و قانون انتخاب می شود. در واقع نرخ مالیات در ایران پولی است که یک شرکت یا یک فرد باید نسبت به پرداخت کردن آن در زمان مشخص شده قانونی شروع و اقدام کند. مبلغ مالیات بر پایه جزئیات مفصلی و اطلاعات‌ مشخص می شود و نمی شود مبلغ پایه و ثابتی را برای آن انتخاب کرد. انواع مالیات بر پایه توانایی حقیقی مالیات دهنده مشخص می شود. تا پرداخت کردن مالیات به عاملی برای ورشکسته شدن یک شغل و کسب و‌ کار مشخص نشود. در یک نظام مالیاتی کار آمدن مبلغ مالی که برای قشرهای ثروتمند و غنی انتخاب شده است. باید بیشتر و سنگین تر از نرخ مالیاتی باشد که از قشرهای کم درآمد می گیرد.

بیشتر بخوانید: ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم

انواع نرخ مالیات

نرخ مالیات به ۳ دسته ی تناسبی و تنازلی و تصاعدی تقسیم بندی می شود.

ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم

افراد حقوقی علاوه بر شرکت ها مشمول مالیات هستند که به علاوه درآمدهای حاصل از منابع خارج و داخلی کشور باشد فرقی نخواهد داشت. و مالیات بر درآمد برای آن ها در نظر می گیرند. بر اساس این ماده جمع درآمدهای شرکت ها و درآمدهایی از فعالیت های انتفاعی اشخاص حقوقی که از منابع متعدد در کشور ایران و یا خارج از کشور ایران حاصل می شود. که بعد از وضع زیان های ناشی از منابع غیر معاف و کم کردن معافیت های معین غیر از مواردی که مطابق ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم دارای نرخ جداگانه ای اند. که مشمول مالیات هست و نرخ آن ۲۵% محاسبه می شود.

شما می توانید با مراجعه به مقاله “ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم” اطلاعات بیشتری کسب نمایید و با کلیات آن آشنا شوید.

تبصره ۱ ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم

اشخاص حقوقی غیر تجاری و غیر ایرانی که اهداف آن ها برای تاسیس تقسیم سود نمی باشد و اگر فعالیت انتفاعی داشته باشند از منابع درآمدها مشمول مالیات فعالیت انتفاعی و نرخ مالیات به شکل معین در این ماده وصول می گردد.

تبصره ۲ ماده ۱۰۵ ق.م.م

اشخاص حقوقی که خارجی می باشند و همچنین موسسات مقیم خارج از ایران از منابع تمام درآمد مشمول مالیاتی خود که از بهره ‌برداری سرمایه در ایران کسب نموده اند. بر اساس نرخ ۲۵% مشمول مالیات خواهند شد. حتی اگر فعالیت های این اشخاص به صورت مستقیم باشد. و یا حتی اگر به وسیله نمایندگی هایی از نظیر نماینده، شعبه، کارگزار، انتقال دانش فنی، کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی ایران به دست آمده باشد، تمام آن ها مشمول مالیات می شوند. حتی نمایندگان موسسات و اشخاص حقیقی در ایران نسبت به درآمدهایی که به هر عنوان به حساب خودشان کسب می کنند مطابق قانون مشمول مالیات می باشند.

تبصره ۳ ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم

در صورتی که افراد حقوقی و یا حقیقی پیش از این مالیات هایی را پرداخت نموده اند در هنگام احتساب مالیات بر درآمد این اشخاص خارجی و یا ایرانی مالیات هایی قبلا پرداخت شده با رعایت مقررات مربوط به این موارد از تمام مالیات تعلق گرفته کسر می گردد.

مهم: در صورتی که مبلغ اضافه بر مالیات معین شده پرداخت شده باشد، مبالغ قابل بازستانی می باشد.

تبصره ۴ ماده ۱۰۵ ق.م.م

اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به سود سهام دریافتی از هر شرکت سرمایه‌ پذیر مشمول هیچ مالیات دیگری نمی باشند.

تبصره ۵ ماده ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم

وقتی که قوانین مصوب وجوهی تحت دیگر عناوینی به غیر از مالیات بر درآمد از منابع درآمد مشمول مالیات اشخاص قابل وصول باشد، مالیات اشخاص حقوقی و یا حقیقی بعد از کسر وجوه نامبرده شده طبق نرخ مقرر مربوط محاسبه و دریافت می شود.

تبصره ۶ ماده ۱۰۵ ق.م.م

درآمد مشمول مالیات ابرازی اتحادیه‌ تعاونی شناخته شده و شرکت‌ های تعاونی سهامی عام و شرکت مشمول ۲۵% تخفیف از نرخ موضوع ماده ۱۵۱ قانون مالیات های مستقیم می شوند.

تبصره ۷ ماده ۱۰۵ ق.م.م

به ازای ۱۰% افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی که این ماده شامل آن ‌ها است. نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته از ۱ تا ۵ % از نرخ‌ های مزبور کم خواهد شد. البته قابل ذکر است برای استفاده از این تخفیف بایستی بدهی مالیاتی سال قبلی تسویه شود و اظهارنامه مالیاتی سال جاری در زمان تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی ارسال گردد.

بخشنامه‌ های موجود در ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم را در ادامه شرح خواهیم داد. چرا که در نحوه اعمال نرخ این نوع ماده ابهاماتی وجود دارد.

بخشنامه ۱ ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم

شرکت و اشخاص حقوقی  و حقیقی گاهی تخفیف هایی در زمینه محاسبه مالیات شامل حال آن ها می شود. طبق قوانین مالیات های مستقیم، معافیت و بخشودگی و تخفیف در زمینه مالیات و یا نرخ نسبت به مالیات بر درآمدهای مربوطه در نظر گرفته می شود. حال در صورتی که این اشخاص از چندین تخفیف در زمینه های ذکر شده برخودار باشند باید به صورت زیر عمل کرد. زمان محاسبه تخفیف و بخشودگی و معافیت ابتدا باید این موارد را در نظر گرفت. و معافیت و تخفیف و بخشودگی بعدی بر خالص نرخ و یا مالیات مربوط به آن اعمال گردد.

بخشنامه ۲ ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم

اشخاص مشمول تبصره ۶ و ۷ گاهی وقتا به صورت جنابه قرار می گیرند. که در این مواقع در زمان تعیین مالیات اشخاص حقوقی باید با توجه به شیوه تبصره ۷ که ذکر شده است عمل کرد. یعنی می بایست ابتدا تخفیف نرخ تبصره ۶ برای محاسبه شود. و پس از آن تخفیف نرخ تبصره ۷ در نظر گرفته شود و اعمال گردد.

جمع بندی:

از آنجایی که مالیات از مهم ترین قسمت هایی است که در قانون اساسی به آن کاملاً اشاره شده و همیشه مورد توجه واقع شده است. این موضوع برای کلیه اشخاص جامعه مخصوصاً صاحبان مشاغل بسیار مورد اهمیت است.

بهتر است اگر جزئی از صاحب مشاغل و کسب و کاری هستید، از مشاوره مالیاتی، در شرکت حسابداری و مالی توسط کارشناسان مجرب این مجموعه بهترین بهره را ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب