حسابا
مالیات ارز دیجیتال ایران

قوانین مالیات ارز دیجیتال ایران

مالیات ارز دیجیتال یکی از انواع مالیات است. این نوع مالیات به فروش ارز دیجیتالی و معامله‌هایی که با ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی انجام می‌شود تعلق خواهد گرفت. بنابراین صورت سود و زیان به دست آمده این نوع معاملات، براساس میزان مالیات ارز دیجیتال محاسبه می‌شود. یکی از قوانین آن می‌توان به مشمول مالیات به مراکز استخراج ارز دیجیتال به عنوان یک واحد تجاری اشاره کرد.

طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم، فرمول محاسبه و نحوه پرداخت این نوع مالیات از طریق درگاه عملیات الکترونیکی مالیاتی در قسمت پرداخت الکترونیک مالیات انجام می‌شود. در صورتی که ارز دیجیتال خود را برای خرید کالا بفروشید، باید برای تمام معاملات خود به اداره امور مالیاتی اطلاع بدهند چرا که در هنگام فروش ارز، سود و زیان آنها محاسبه خواهد شد. یعنی اینکه اگر ارز دیجیتال را به فروش برسانید و پولی را دریافت کنید، باید مالیاتی را نیز بپردازید. در صورتی مشمول مالیات نمی‌شود که ارز دیجیتال را جایی به فروش رسانید که سود آن معلوم نباشد!

در نتیجه معامله کنندگان رمز ارز یا همان ارز دیجیتال با توجه به درآمدشان از طریق معاملات، مشمول پرداخت مالیات هستند. پس اشخاصی که مشمول مالیات ارز دیجیتال هستند، با توجه به میزان درآمد حقیقی خود و فعالیت اقتصادیشان باید مالیات بر درآمدشان را نیز پرداخت کنند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله جذاب “تاثیر ارز دیجیتال بر حسابداری” را مطالعه کنید.

آیا رمز ارز شامل مالیات است؟

قوانین ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین در هر کشوری متفاوت است. برخی از ارزهای دیجیتال با به وجود آمدن ناگهانی و رشد آنها موجب شده تا برخی رمز ارزها قانونی و برخی نیز غیرقانونی باشد که این موارد بستگی به قوانین مالیاتی کشورها دارد. در مبادله ارز دیجیتال دوستانه می‌توان با هر شخصی معامله کرد و تا هنگامی که مالک آن دارایی نشده باشید، در این صورت مالیات به شما تعلق نخواهد گرفت.

قوانین مالیات ارز دیجیتال

قوانین مالیات ارز دیجیتال ایران

از آنجایی که قوانین در رابطه با مالیات ارز دیجیتال در ایران وضع نگردیده است، درآمد معامله کنندگان از طریق ارز دیجیتال مانند سایر مشاغل موجود مشمول مالیات بر درآمد قانون مالیاتهای مستقیم می‎‌باشد (ماده ۹۳ و ۹۴ مالیات بر درآمد و ماده ۱۱۹ و ۱۳۱ مالیات بر درآمد اتفاقی)

قوانین مالیاتی راجع به مراکز استخراج  ارز دیجیتال طبق بخشنامه سازمان امور مالیاتی:

برقراری واحد فرآورده های پردازشی رمزگذاری شده رمز دیجیتال حای محدودیت ۱۲۰ کیلومتری تهران و ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز استان ها نیست. مراکز استخراج رمز ارز به عنوان واحد تولیدی صنعتی شناخته شده که مشمول مالیات هستند.

چنانچه محصولاتی صادر شود و برای دریافت درآمد ارزی از آن، باید با توجه به شرایط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به اقتصادی برگردانده شود که در چنین شرایطی مشمول مالیات نرخ صفر می‌شود. اشخاصی که می‌خواهند مالیات خرید و فروش های ارزهای خارجی را بپردازند، می‌توانند از طریق ورود به سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی tax.gov.ir به صورت اینترنتی اقدام به پرداخت مالیات کنند.

در کدام کشورها موظف به پرداخت مالیات برای استخراج ارز دیجیتال هستیم؟

در اکثر کشورها استخراح ارز دیجیتال امری قانونی است و افرادی که در این حوزه مشغول به فعالیت هستند، بایستی مالیات پرداخت کنند. کشورهایی که استخراج ارز دیجیتال در آن قانونی است:

  • ایران
  • استرالیا
  • انگلستان
  • کانادا
  • ایالات متحده آمریکا
  • هند
  • هنگ‌کنگ
  • نیوزیلند
  • آلمان

مالیات ارز بیت کوین در ایران

مالیات ارز دیجیتال بیت کوین در ایران و خارج از کشور

با پیشرفت ارز دیجیتال و ماینینگ، مبادله های ارزی به عنوان رویداد مالیاتی پس از سال ۲۰۱۷ میلادی مشمول قوانین مالیاتی شدند. در کشور ایران ارز بیت کوین به عنوان یک پیشامد مالی مشروع شناخته شد و مزارع ماینینگ نیز به عنوان یک واحد صنعتی شناخته شده است.

اشخاصی که مشغول به عملیات ماینینگ هستند، همانند هر واحد اقتصادی دیگر بایستی مالیاتی را پرداخت کنند. چرا که اشخاصی که مشغول به استخراج بیت کوین هستند، ارز دیجیتال را می‌توانند در سایت‌های خارجی، صرافی های بیت کوین به فروش برسانند و در عوض یک ارز خارجی دریافت کنند. نکته مهم این است که شخصی که دریافت کننده هر نوع ارزی همچون دلار است می‌بایست مالیاتی را پرداخت کند. چنانچه بیت کوین در کشور ایران به فروش رسد و درآمد شما نیز به جای ارز به ریال ایرانی دریافت کنید هم باید مالیات پرداخت کنید. در صورتی که بیت کوین را در صرافی ارز رمزنگاری شده خریداری کنید بایستی مالیات سود به دست آمده را بپردازید.

ارز دیجیتال در کشور ایران چندین سالی است که رونق یافته است. پرداخت رمز ارز بیت کوین بعد از محاسبه سود و زیان و درآمد به دست می‌آید و با اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی تحویل داده خواهد شد. پس اشخاصی که در ایران در حوزه ماینینگ مشغول هستند مانند دیگر مشاغل بایستی مالیات پرداخت کنند. همچنین همانطور که گفتیم کسانی که در مزارع ماینینگ مشغول به کارند نیز مکلف به پرداخت مالیات می‌باشند.

برای محاسبه مالیات استخراج ارز دیجیتال می‌توان هزینه تجهیزات و منابع مصرف شده را از مبلغ کم کرد. کسانی که مشغول به کار معدنی هستند می توانند از کسر مالیات استفاده کنند. افرادی هم که رمز ارز را برای منافع شخصی استخراج می کنند، نمی‌توانند از منابع خود کسر کنند.

تریدرهای کارکشته (شخصی است که در بازار مالی برای خودش یا به نمایندگی از شخصی به خرید و فروش دارایی های مالی می‌پردازد تا از معالمه سودی را کسب کند) با کتمان کردن میزان واقعی درآمد و فعالیت اقتصادی در رابطه با ارز دیجیتال ها از پرداخت مالیات می‌گریزند. همچنین حقوق و دستمزدی که از رمز ارزها به عنوان درآمد دریافت می‌کنید نیز مشمول پرداخت مالیات می‌باشد. برای همین برای ارزیابی و محاسبه ارزش ارز رمزگذاری شده بایستی قیمت آن را در روز پرداخت حقوق محاسبه کنید.

معافیت مالیاتی ماینر

معافیت مالیاتی ماینر

مطابق تبصره ۲ بند احکام مالیاتی، ارز به دست آمده از صادرات و استخراج و ماینینگ ارز دیجیتال مشمول مالیات با نرخ صفر درصدی هستند.

۱۲ کشوری که استفاده از ارز دیجیتال نظیر بیت کوین را ممنوع اعلام کرده اند

  1. چین
  2. روسیه
  3. ویتنام
  4. کلمبیا، بولیوی
  5. اکوادور
  6. الجزایر
  7. اندونزی
  8. مصر
  9. نپال
  10. مقدونیه شمالی
  11. بنگلادش
  12. ترکیه

شاید برایتان مفید باشد: چگونه با پول کم سرمایه گذاری کنیم

۱۰ کشوری که در آن بیت کوین به رسمیت شاخته شده است

  1. استونی
  2. ایالات متحده آمریکا
  3. سوئد
  4. دانمارک
  5. هلند
  6. کره جنوبی
  7. کانادا
  8. فنلاند
  9. انگلستان
  10. استرالیا

نحوه محاسبه مالیات ارز دیجیتال ایران

نحوه محاسبه مالیات ارز دیجیتال در کشور ایران به چه صورت است؟

در دنیای امروزی ارز دیجیتال با سوددهی فراوان وارد بازار شده اند و موفقیت های مالی بسیاری را به همراه دارند. به همین دلیل در هر زمان و موقعی که هر فردی قصد داشته باشد اظهارنامه مالیاتی را برای سود به دست آمده از ترید کردن و معامله های ارز دیجیتال را ارائه کند، مبلغ پرداختی بخشی از هزینه های ارز دیجیتال محسوب خواهد شد. در نتیجه هزینه های مربوطه کسر می‌شود و سودی که باقی مانده به عنوان مالیات شناخته می‌شود.

حال به نحوه پرداخت مالیات ارز دیجیتال می‌پردازیم.

از آنجایی که در حال حاضر مالیات ارز دیجیتال نوعی مالیات بر عملکرد و یا درآمد است، تا کنون قانون خاصی برای آن وضع نشده است. اما مطابق ماده ۱۳۱ ق.م.م عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی و نحوه محاسبه میزان این نوع مالیات آنها به شرح زیر است:

  • اگر خالص درآمد تا مبلغ ۲۸ میلیون ریال باشد، معافیت مالیاتی شامل حال آنها خواهد شد.
  • اگر که درآمد تا ۵۰۰ میلیون ریال رسیده باشد، مالیات سالانه ۱۵% شامل آنها می‌شود.
  • با توجه به مازاد ۵۰۰ میلیون ریال تا مبالغ ۱ میلیارد ریال میزان درآمد، مالیان سالانه با نرخ ۲۰% مشمول مودیان خواهد شد.
  • اگر درآمد مازاد ۱ میلیارد ریال باشد، مودیان مشمول مالیات سالانه ۲۵% هستند.

مطابق ماده ۱۰۵ ق.م.م، مالیات عملکرد اشخاص حقوقی ۲۵% از مجموع درآمد آنها به غیر از موسسات غیر انتفاعی می شود که داخل خارج از ایران و داخل کشور ایران، تحصیل می‌شود. همچنین بعد از معین شدن ضررهای حاصل از منابع غیر معاف با کسر بخشودگی تعیین شده، مشمول مالیات بر عملکرد می‌شود.

در پایان امیدواریم از مقاله مالیات ارز دیجیتال در موسسه حسابداری حسابا نهایت لذت را برده و اطلاعات مفیدی را کسب کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب