تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای شرکتها و اشخاص از جمله موارد مهمی هستند که باید انجام دهند. در صورتی که این افراد برای فرار از پرداخت مالیات از تنظیم آن سر باز بزنند، ممیزین اداره امور مالیاتی مبلغی را به عنوان مالیات برای شرکتها و … تعیین میکند که ممکن است از آن رقم بیشتر از آن چیزی باشد که باید پرداخت شود. پس اگر به دنبال این نیستید که مالیات زیادی پرداخت کنید، بهتر است در زمان مقرر نسبت به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کنید.
پیش ثبت نام برای تهیه اظهارنامه مالیاتی
در مرحله اول باید پیش ثبت نام برای اظهارنامه الکترونیکی انجام دهید و پس از آن اشخاصی که میخواهند اظهارنامه مالیاتی تکمیل کنند باید کد اقتصادی اطلاعات پایه شرکت را ارسال کنند و پس از اینکه تایید شماره تلفن در سیستم انجام شد، کد پستی را وارد کنید.
صحت سنجی اطلاعات برای اظهارنامه
مرحله دوم اطلاعاتی که در قدم اول ثبت شده بود مورد بررسی قرارمیگیرد و اگر که اطلاعات مورد تایید قرار بگیرد وارد مرحله سوم خواهید شد. در غیر این صورت از طریق پیامک به شما اطلاع داده میشود.
در گام سوم اگر اطلاعات صحیح بود و مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گرفته باشد، یک کد کاربری و رمز عبور برای شخص ایجاد و با پیامک برای آنها ارسال میشود.
مرحله چهارم برای تنظیم اظهارنامه و ثبت نام الکترونیک است و پس از آنکه اطلاعات کاربران را در اختیر گرفتید و وارد سامانه شدید بایستی اطلاعات اقتصادی شرکتی را که در اختیار دارید وارد نمایید.
در مرحله پنجم که گام آخر است اعتبار سنجی میدانی و ستادی انجام خواهد شد و با پرونده هایی که در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته باید تطابق داده شود. در صورتی که اطلاعات وارد شده در پرونده مغایرتی نداشته باشد باید اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی را ارسال کنید.
نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی
در ابتدا باید برای پیش ثبت نام شماره اقتصادی به سایت سازمان مالیاتی مراجعه کنید:
بعد از دریافت کد رهگیری میبایست دوباره به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید.
پس از آن برای ایجاد اظهارنامه جدید باید روی گزینه “اظهارنامه جدید” کلیک کنید.
در قدم بعدی اطلاعات به دست آمده از سامانه، شماره اقتصادی را باید وارد کنید.
فرم ورود اطلاعات مشمول ۲۵ صفحه است که تمام صفحات ورود اطلاعات در این سایت شبیه به فرم اظهارنامه کاغذی است و محاسبات اتوماتیک انجام خواهد شد:
زمانی که روی آیکون علامت سوال کلیک کنید، توضیحات مربوطه برای نحوه محاسبه اقلام جدول نمایش داده میشود.
ردیفی که به رنگ قرمز است و علامت * دارد، پر کردن آنها ضروری است. در صورتی که این ردیف ها را پر نکنید، اطلاعات ذخیره میشوند ولی دیگر قادر به انجام عملیات ارسال اطلاعات نیستید!
بیشتر بخوانید: اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۱
صفحه ۱: مربوط به مشخصات و اطلاعات هویتی است.
صفحه ۲: شامل مشخصات محل فعالیت یعنی شعبه، کارخانه، نمایندگی و … و حساب بانکی در راستای استرداد است. در این قسمت باید گزینه مورد نظر خود را انتخاب کرده و مشخاصت مربوطه را وارد کنید.
برگ ۳: در این قسمت با توجه به سوالی که مطرح شده است و انتخاب “بلی” اطلاعات جداول مربوطه باید تکمیل شود.
صفحه ۴: حاوی مشخصات مجوزهای تاسیس و بهره برداری میباشد که در صورت دارا بودن هر یک از مجوزها بایستی اطلاعات مربوطه وارد شود.
صفحه ۵: شامل مشخصات مدیر عامل و اعضای هیات مدیره است که مشخصات مدیرعامل حتما باید وارد شود.
برگ ۶: حاوی جداول “فهرست دفاتر رسمی ثبت شده” و “جزئیات پذیرش بورس سهام” است. در صورتی که گزینه “بلی” را انتخاب کنید، پرسش “۵” از جدول “اطلاعات اختصاصی” و تکمیل انها امری ضروری است.
صفحه ۷: شامل درآمدهایی میباشد که مالیات آن قبلاً به صورت مقطوع پرداخت شده باشد. چنانچه جدول ۷ تکمیل شود به ردیف ۱۴ در جدول شماره ۶ یعنی محاسبه درآمدهای معاف نقل می شود.
برگ ۸: شامل فعالیت های معاف از مالیات میباشد و در صورت تکمیل جمع “سود زیان درآمدهای معاف” به ردیف ۴ جدول محاسبه مالیات جا به جا میشود.
صفحه ۹: این صفحه مرتبط با “زیان سنوات” و “معافیت و بخشودگی مالیاتی” است و چنانچه که میزان زیان سنوات و جمع بخشودگی مالیاتی انتخاب شود به ترتیب در ردیف ۹ و ۱۵ جدول محاسبه مالیات منتقل میشود.
صفحه ۱۰: حاوی جداول توسعه، نوسازی، بازسازی صنعتی معدنی و “معافیت و بخشودگیهای درآمدهای حاصل از فعالیت های خارج از کشور” است و در صورت تکمیل جدول جمع “سود راندمان از منابع درآمد مشمول مالیات”، “مالیات متعلق ماده ۱۰۵ق.م.م” و “مبلغ بخشودگی” به ردیف ۷ جدول شماره ۸ معافیت و بخشودگی مالیاتی منتقل میشود.
در صورت تکمیل جدول ماده ۱۸۰ قانون مالیات مستقیم، جمع “سود عملکرد از درآمد خارج از ایران” ، “مالیات تعلق گرفته در ایران طبق درآمد” و “مبلغ قابل کسر از مالیات” به ردیف ۹ و جدول شماره ۸ معافیت و بخشودگی مالیاتی انتقال می یابد.
صفحه ۱۱: حاوی جداول “فعالیت های حاصل از توافقنامه های مالیاتی و “ثبت کمک های پرداختی” است. در صورتی که جدول ماده ۱۶۸ ق.م.م، جمع “درآمد مشمول مالیات” ، “مالیات قبل از اعمال قانون امتناع از دریافت مالیات دو برابر” و “مابه التفاوت قبل و بعد از اعمال قانون امتناع از دریافت مالیات دو برابر” به ردیف ۱۰ جدول شماره ۸ منتقل میشود.
چنانچه که جدول ثبت کمک مالی پرداختی تکمیل شود جمع “مبلغ کمک مالی پرداختی” به ردیف ۲۹ جدول یعنی صورت سود و زیان و “مازاد کمک مالی پرداختی پذیرفته نشده ” پر شود به ردیف ۵ جدول محاسبه مالیاتی انتقال خواهد یافت.
صفحه ۱۲: حاوی جدول “موجودی مواد و کالاها” است. اگر که این جدول تکمیل شود، جمع “خالص موجودی” و موجودی سال پیشین” به ردیف ۶ بخش دارایی جاری جدول ترازنامه انتقال میشود.
صفحه ۱۳: در این صفحه اطلاعات مربوط به سرمایه سهامداران و شرکا وارد خواهد شد. در صورتی که این جدول تکمیل شود، جمع “مبلغ کل سهام و سهم الشرکه” به قسمت حقوق صاحبان سهام جدول ترازنامه منتقل خواهد شد.
صفحه ۱۴: این صفحه مربوط به فروش خالص برحسب کالای اصلی و دیگر موارد است. در صورت تکمیل این جدول “جمع مبلغ فروش خالص” سال جاری و سال قبل به ردیف ۱ جدول صورت سود و زیان قابل انتقال است.
صفحه ۱۵: این صفحه اطلاعات مربوط به بهای تمام شده کالای فروش رفته است. در صورت تکمیل این جدول “بهای تمام شده کالای فروش رفته” به ردیف ۲ جدول صورت سود و زیان منتقل میشود.
صفحه ۱۶: در صفحه ۱۶ اطلاعات مربوط به جداول “بهای تمام شده کار انجام شده پیمانکاری” و “تعداد کارکنان” وارد و ثبت خواهد شد. در صورت تکمیل جدول شماره ۲۱ یعنی “جمع کل بهای تمام شده پیمانکاری” به ردیف ۵ جدول صورت سود و زیان قابل انتقال است.
صفحه ۱۷: در این صفحه اطلاعات مربوط به جدول “درآمد ناخالص پیمانکاری و ارائه خدمات” ثبت خواهد شد. در صورت تکمیل جدول شماره ۲۱، جمع کل “درآمد شناسایی شده” به ردیف ۴ جدول صورت سود و زیان منتقل میشود.
درباره حسابداری پیمانکاری بیشتر بخوانید و بدانید.
صفحه ۱۸: این صفحه مربوط به جدول “فهرست صادرات و مابه ازای دریافتی” است.
صفحه ۱۹: در این صفحه اطلاعات مربوط به جدول “سرمایه گذار خارجی” وارد و ثبت خواهد شد.
برگ ۲۰: در این صفحه اطلاعاتی که مربوط به تراز مالی اظهارنامه وارد و ثبت می شود. لازم به ذکر است که در صورت عدم تراز مالی در پایان دوره و عدم وارد کردن مبالغ مربوط در این جدول امکان ارسال اطلاعات به سازمان دیگر نمیباشد.
صفحه ۲۱: در این صفحه اطلاعات مربوط به صورت سود و زیان وارد خواهد شد.
صفحه ۲۲: این صفحه مربوط به اطلاعات گردش حساب سود و زیان انباشته است. در صورت تکمیل این جدول، جمع کل “سود و زیان انباشته” به قسمت حقوق صاحبان سهام جدول ترازنامه منتقل خواهد شد.
صفحه ۲۳: در این صفحه با توجه به مقادیر وارد شده در صفحات پیشین محاسبه درآمد مشمول مالیات در این قسمت انجام خواهد شد.
صفحه ۲۴: در این صفحه اطلاعات مربوط به جداول “پرداخت های مربوط به اظهارنامه” و “اطلاعات مالکین” وارد و قبت خواهد شد. با تکمیل این جدول، جمع کل “مبالغ پرداختی” به ردیف ۱۷ جدول محاسبه مالیات جا به جا می شود.
صفحه ۲۵: در این صفحه مشخصات مربوط به تنظیم کننده اظهارنامه، مدیر امور مالی و حسابرسی و در صورت حسابرسی دفاتر توسط موسسات حسابرسی اطلاعات مربوطه تکمیل خواهد شد.
مواردی که باید در تنظیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی وارد شوند
- وارد کردن اطلاعات سود و زیان
- وارد کردن اطلاعات ترازنامه
- برطرف کردن مغایرت اختلاف ترازنامه
- ورود کد کاربری و رمزعبور ارسال شده از اداراه دارایی محل سکونت شرکت در جهت عملی شدن اظهارنامه مالیاتی
- پاسخ به پرسش اظهارنامه برای ورود اطلاعات هوتی صاحبان امضا طبق اساسنامه
در این مقاله سعی کردیم نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی را شرح دهیم. امیدواریم که مورد استفاده شما عزیزان قرار گرفته باشد.