مالیات یکی از مهم ترین قسمت های امور مالی در هر شرکتی می باشد. به همین علت اطلاع نداشتن از قوانین مربوطه می تواند جرایم بسیاری را به وجود آورد. در این مقاله به انواع جرایم مالیاتی و برخی از مواردی که صاحبان شرکت می بایست از آن ها مطلع باشد می پردازیم.
جرایم مالیاتی چیست ؟
کلیه تجار، شرکت ها، کسبه و تمام کسانی که دارای کسب و کاری هستند مشمول مقررات مالیاتی کشور هستند. که باید به تعهدات مالیاتی که برای آن ها وجود دارد، عمل کنند. به عبارتی یکی از حقوق شهروندان در هر جای دنیا پرداخت مالیات است. اگر این افراد از پرداخت مالیات غافل شوند و به زبان ساده از پرداخت مالیات فرار کنند، مطابق قانون آن ها به مجازات معین و مقرر محکوم می شوند.
انواع جرایم مالیاتی
جریمه عدم ارسال و ارائه اظهارنامه مالیاتی: عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور جریمه سنگینی به آن ها تعلق خواهد گرفت. اگر که مودیان و یا نمایندگان نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در مهلت معین اقدام نکند، جریمه غیرقابل بخشودگی ۳۰% مالیات متعلق به اشخاص حقوقی و صاحبان شغل ماده ۱۹۲ قانون مالیت های مستقیم، و همچنین ۱۰% مالیات متعلق به دیگر مودیان می باشد.
جریمه مدیران شرکت ها: همان تخلف عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی محسوب می شود که شامل جرایم مالیاتی نیز خواهد شد.
جریمه مدیران تصفیه: چنانچه مدیران دارایی یک شخص حقوقی را پیش از تصفیه امور مالیاتی تقسیم نمایند، شامل جریمه سازمان امور مالیاتی می شوند. مطابق قانون ۱۹۶ قانون مالیات های مستقیم، برابر ۲۰% مالیات از مدیرات تصفیه وصل می شود.
جریمه مالیات عملکرد: مودی مالیاتی می بایست هر ساله گزارشی از ممیزان درآمد و همچنین هزینه های خودشان تحت عنوان اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارسال و ارائه کنند. چرا که میزان مالیت بر درآمد آن ها تعیین خواهد شد. طبق قوانین ماده ۱۹۰ مالیات های مستقیم، اشخاصی که بعد از موعود تعیین شده اقدام به پرداخت مالیات کنند، آن ها مجرم محسوب می شوند و جریمه ای مشمول آن ها خواهد شد. این جریمه بعد از پایان مهلت مقرر محاسبه می شود که معادل ۲.۵% به ازای هر ماه است.
جرایمی برای عدم ارسال محاسبه ترازنامه و سود و زیان: اگر در مهلت مقرر ترازنامه ارسال نشود، یکی از جرایم مالیاتی به حساب می آید. در نتیجه جریمه مالیاتی معادل با ۲۰% به آن ها نیز تغلق خواهد گرفت.
جرایم فهرست و لیست حقوق و دستمزد: اگر کارفرما در ارسال این لیست ها و قراردادهای مقرر دیرکرد داشته باشد و از قوانین نیز سرپیچی کند، جریمه ای به آن ها تعلق خواهد گرفت. این جریمه معادل ۲% کل حقوق پرداختی و ۱% کل مبلغ قرارداد می باشد.
جریمه عدم انجام تکلیف دفاتر اسناد رسمی: اگر وظیفه ای را که برای دفاتر اسناد رسمی تعیین شده است و در صورتی تخلفی رخ دهد، جریمه ای معادل ۲۰% برای متخلفین مشمول آن ها خواهد شد.
جریمه مالیات بر ارزش افزوده: طبق ماده ۲۲ ارزش افزوده مودیان موظفند، اظهارنامه ارزش افزوده را در زمان معین شده که مطابق قانون ۱۵ روز بعد از پایان هر فصل است به به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. در غیر این صورت مودیان مشمول جریمه مالیاتی می شوند.
جریمه مالیات های تکلیفی: بعضی از اشخاص حقیقی و حقوقی مسئولیت پرداخت مالیات های تکلیفی را به عهده دارند. چنانچه کسی از اجرای تکالیف مرتبط به مالیات های تکلیفی سرپیچی کنند، جریمه ای برای شامل حال آ نها خواهد شد. این جریمه برابر ۱۰% مالیات پرداخت نشده در مهلت معین و ۲.۵% مالیات به ازای هر ماه نسبت به تاخیر از رسید پرداخت می باشد.
انواع مختلفی از مجازات مجرمان مالیاتی
- ممنوعیت های صادر کردن اسناد تجاری و ممنوعیت از کلیه فعالیت های اجتماعی و شغلی به مدت ۵ سال
- ممنوعیت دعوت های عمومی برای افزایش و بالا بردن سرمایه به مدت زمان ۵ سال
- تحمل ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق و همچنین حبس از ۶ ماه تا ۲ سال
- محکوم به جزای نقدی از ۲ تا ۸ میلیون تومان برای هر شخص
- بی بهرگی از حقوق اجتماعی از ۶ تا ۵ سال
موارد تجاوز در قانون مالیات بر ارزش افزوده و جریمه های مالیاتی آن
- عدم ثبت نام در زمان قانونی (موضوع خط یک ماده ی ۲۲ قانون)
- فقدان صادرکننده صورت حساب (موضوع خط دو ماده ۲۲ قانون)
- عدم ثبت درست قیمت در صورت حساب ها
- فقدان ثبت و کامل کردن اطلاعات صورت حساب ها مانند نمونه ها
- عدم بخشش اظهارنامه
- فقدان ارائه دادن دفاتر یا سندها یا مدرک ها
- عقب افتادن در پرداخت در تاریخ قانونی
بخشودگی جرایم مالیاتی
این بخشودگی جرایم مالیاتی شامل اشخاصی است که در طول زمان و مهلت مقرر اعلام شده طرح های بخشودگی، مبلغ و مالیات معین شده را پرداخت کنند. یکی دیگر از تشویق های دولت برای افرادی که مالیات را به درستی و در موعود مقرر ارسال می کنند، علاوه بر بخشش جرایم مالیاتی از طرح های تشویقی استفاده می کنند.
۳ مواردی که جرایم مالیاتی غیرقابل بخشش هستند عبارتند از:
- عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی در مهلت معین شده
- پنهان کاری درآمدهای کسب شده
- ثبت هزینه های غیرواقعی
برخی از جرایم مالیاتی قابل بخشش به شرح زیر است
- جرایم مالیاتی مربوط به مالیات ارزش افزوده
- ارسال دفاتر قانونی
- مالیات بر حقوق و دستمزد
- گزارش فصلی خرید و فروش
- ارسال و ارائه لیست حقوق کارکنان به اداره مالیات
قانونی برای مجرمان مالیاتی مجازاتی را در نظر گرفته است که در زیر به آن اشاره می کنیم
دولت برای اینکه مودیان را تشویق به پرداخت مالیت کند از ابزارهایی استفاده می کنند. چرا که راه پرداخت مالیات برای مودیان آسان شود و همچنین جرایم مالیاتی کاهش پیدا کند. از طرفی با مجرمان مالیاتی برخورد قاطعی می شود. همچنین دولت برای انواع اشخاص بزهکار، مجازات بازدارنده ای را در نظر گرفته که با مراجع قانونی در ارتباط است. چنین جرایمی متناسب به نوع تخلف و محدودیت های شغلی آغاز می گردد و حتی امکان حسب هم در آن وجود دارد.
جمع بندی:
در این مقاله به طور کامل و دقیق جرایم مالیاتی را شرح دادیم. در نتیجه تصمیم می گیریم اگر مشاغل و شرکت ها به تکلیف مالیاتی خودشان عمل نکنند، به عبارتی از پرداخت مالیات سرپیچی کنند، جریمه های هنگفتی به آن ها تعلق خواهد گرفت. اگر شما نیازمند هستید تا با بهترین مشاوره مالیاتی آنلا در ارتباط باشید، می توانید از خدمات مشاوره مالیاتی، موسسه حسابا بهره مند شوید.