چگونه کد اقتصادی بگیریم؟ کاربردهای آن چیست؟ تفاوت کد اقتصادی قدیم با جدید چیست؟ و دیگر موارد را در این مقاله به طور کامل توضیح میدهیم. در صورت هر گونه مشکل میتوانید با موسسه حسابداری حسابا از طریق دکمه های زیر در ارتباط باشید.
کد اقتصادی چیست ؟
کد اقتصادی در واقع یک کد اجباری است که باید برای امور مهم تجاری مانند گرفتن کارت بازرگانی، صدور کردن فاکتور و … وجود داشته باشد. اگر قصد فروش و خرید کالاهای خاص یا خدمتی خاص را دارید، اگر قصد صادرات دارید، یا حتی برای کارهای خود نیازی به قرارداد بستن دارید، باید یک کد مالیاتی داشته باشید که همان کد اقتصادی است.
کد اقتصادی چند رقمی است ؟
کد اقتصادی کدی ۱۲ رقمی، انحصاری و فردی است که نشان می دهد شرکت شما در اداره مالیات حوزه خود پرونده مالی را دارد. این کد توسط سازمان امور مالیاتی و بعد از طی انجام مراحل به فعالان اقتصادی تعلق می گیرد. به عبارتی شماره شناسایی این اشخاص در سازمان امور مالیاتی می باشد.
کاربرد کد اقتصادی چیست ؟
- دریافت کارت بازرگانی
- شرکت در مزایده ها
- صدور فاکتور
- شرکت در مناقصه
- افتتاح حساب بانکی
- قرداد با شرکت های دولتی
- مواردی که موجب تخلف کد اقتصادی به شمار می رود
- عدم درج کد اقتصادی طرفین معامله در فاکتور فروش کالا
- جعل و همچنین تبانی مربوط با کد اقتصادی
- استفاده کد اشخاص سایرین توسط اشخاص حقوقی و حقیقی
- دریافت هرگونه وجه اضافه بر ارزش کالا به منظور درج کد اقتصادی فروشندگان
- عدم درج کد اقتصادی خریدارارن
کد اقتصادی جدید
- کد اقتصادی جدید برای اجرای طرح جامع مالیاتی میباشد
- با داشتن کد اقتصادی قدیم میتوانید به سایت سازمان مالیاتی رجوع کنید و درخواست خود را برای کد اقتصادی ثبت کنید. در این حوزه مالیاتی با پرونده مالیاتی که در سازمان وجود دارد، کد اقتصادی جدید برایتان ثبت میشود
چه افرادی از گرفتن کد اقتصادی معاف هستند ؟
- مساجد و تکایا
- اشخاص حقیقی که به فعالیت پیمانکاری مشغول هستند اما به شرطی مبلغ دریافتی کل پیمان های آن ها در یک سال کمتر از ۵ میلیون تومان باشد
- اشخاص حقیقی که فعالیت هنری نظیر فیلمسازی، خطاطی، نقاشی، ترجمهی کتاب، گرافیک، ویراستاری، طراحی، نویسندگی دارند
- جرایم تخلفات کد اقتصادی
- اولین بار جریمهای معادل ۲ برابر مبلغ مورد معامله
- دومین بار تعطیلی محل کسب و یا توقف فعالیت حسب مورد به مدت زمان سه ماه
- سومین بار حبس تعزیری از ۳ ماه تا ۶ ماه برای متخلفین و در مورد اشخاص حقوقی برای مدیر یا مدیرکل
گرفتن کد اقتصادی برای چه اشخاصی واجب و ضروری است؟
اخذ کد اقتصادی برای همه شرکت هایی که در اقلیم های تولید، سوار کردن و پخش کالا (هر نوع کالا) و یا شرکت های فعال در اقلیم کارهای خدماتی، برای همه ی اشخاص حقیقی در گروه های تولید، سوار کردن و پخش کالا با در گروه کارهای خدماتی و دارای مجهز کسب و کار از منبع های مربوط به آن هستند و یا دارای مکانی برای فعالیت های تجارتی خود هستند.
گرفتن کد اقتصادی چقدر زمان میبرد ؟
تشکیل پرونده مالیاتی در حوزه های مالیاتی ۱ هفته کاری زمان بر است. در طی این ۱ هفته اداره امور مالیاتی از مکان شرکت دیدن میکند و پس از آن پرونده مالیاتی شرکت تشکیل خواهد شد. پس از تشکیل پرونده میتوانید نسبت به اخذ کد اقتصادی اقدام کنید. گرفتن کد اقتصادی بین ۲ الی ۳ هفته زمان میبرد.
نکته هایی در رابطه با تشکیل پرونده مالیاتی و گرفتن کد مالیاتی
طبق قانون مالیاتی شرکت ها و یا موسسه ها بعد از تایید شدن در اداره های ثبت شرکت ها، وظیفه دارند که در طی ۲ ماه نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی و گرفتن کد اقتصادی شرکت یا موسسه خود عمل کنند. بر این پایه تمام شرکت ها و موسسه های ثبت شده مجبور به تشکیل پرونده های مالیاتی و گرفتن کد اقتصادی هستند. همانگونه که در فوق اشاره شده است تا ۲ ماه بعد از ثبت شرکت که شرکت ها وظیفه به تشکیل پرونده مالیاتی و گرفتن کد مالیاتی باشند باید نسبت به پرداخت کردن مالیات نیم در هزار سرمایه ها عمل کرد. در غیر این صورت و پس از گذشت این مدت زمان جریمه آن را باید پرداخت کرد.
تمام این اشخاص حقوقی و حقیقی که مشغول به کارهای اقتصادی و تجاری هستند، وظیفه دارند نسبت به شکل دادن پرونده های مالی و دریافت این نوع کد عمل کنند، تنها بعضی از افراد نسبت به شکل دادن پرونده های مالی و گرفتن کد اقتصادی یا مالیاتی بخشوده می باشند، که در زیر اشاره شده است:
اشخاص حقیقی و حقوقی که مسئول به شکل دادن پرونده های ثروت ها و گرفتن کد اقتصادی نیستند. شغل های اشخاص حقیقی به فعالیت در زمینه تحقیق و یا مشاوره های فنی مشغله دارند. از جمله عضوهای هیات های علمی دانشگاه ها و مرکز آموزش عالی. مشغله به کار در زمینه های هنری از گروه خطاطی، فیلم سازی و فعالیت های مربوط به آن، نویسندگی، طراحی، گرافیک، نقاشی، ویراستاری و ترجمه کتاب.
مهم ترین مواردی که در دریافت کردن کد مالیاتی لازم است
- پیوند هر گونه قرار داد
- دریافت گرید برای شرکت
- افتتاح کردن حساب های بانکی برای شرکت
- شرکت در مزایده ها و مناقصه ها
- پرداخت هرگونه مالیات برای شرکت و ظاهر کردن زیان و سود برای شرکت
ما برای هر نوع قراردادی به کد اقتصادی نیاز خواهیم داشت و بدون این کد ردیف کردن قرارداد امکان پذیر نخواهد بود. حتی برای شرکت در مناقصات و مزایدات هم به این کد نیاز است. نیاز به گفتن است که در هنگام شرکت در یک مزایده اگر روی یک پاکت انتخاب شده کد اقتصادی نوشته نشده باشد، از همان ابتدا پاکت پیشنهادی باز نمی شود. یعنی هیچ شانسی برای رقابت بین شرکت های رقیب هم نخواهیم داشت. در صورتی که این کد نداشته باشید، توانا به تکمیل اظهارنامه مالیاتی هم نخواهید بود.
بیشتر شرکت ها برای آنکه شغل یا کسب و کار خودشان را بهبود ببخشند، به دنبال گرفتن پایه هستند. یکی از مدرک های نیاز ما برای طبقه بندی شرکت ها همین کد است. یعنی باید کد اقتصادی دریافت کرده باشید و بعد از آن نسبت به گرفتن گرید شرکت پیش قدم شوید. معمولاً با خواندن این مطالب فکر می کنیم که این موضوع ها به سود شما است و دیگر نیازی به پرداخت کردن مالیات ندارید! اما باید بگوییم که این مطالب عیب های زیادی برای افراد به دنبال دارد و اصلی ترین مشکل این است که جرایم مالیاتی را در پی دارد.
مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی
- مدارک شناسایی اعضای شرکت
- تصویر شناسنامه و کارت ملی اعضای شرکت
- اشخاصی که در شرکت حق امضا دارند، باید از آنها امضا گرفته شود
- دفترچه مخصوی دریافت کد اقتصادی
- معرفی شماره حساب برای ثبت نام در سایت اداره امور مالیاتی
- کپی مدارک اصلی شرکت که شامل شرکتنامه، اساسنامه، تقاضانامه، روزنامه رسمی تاسیس شرکت، روزنامه رسمی ثبت تغییرات شرکت و … است
- کپی اجاره نامه که باید به نام شرکت باشد
چگونه کد اقتصادی بگیریم ؟
گاهی افراد با خود این سوال را میپرسند که چگونه کد اقتصادی بگیریم؟ جواب سوال اینجاست!
- پس از آماده سازی مدارک میتوانید اقدام به دریافت کد اقتصادی کنید.
- ورود به سامانه پیش ثبت نام در سایت اداره مالیات tax.gov.ir
- ثبت نام در سامانه
- دریافت نام کاربری و کلمه عبور
- ورود با نام کاربری و رمز عبوری که از طریق تلفن همراه دریافت کرده اید
- تکمیل اطلاعات درخواستی (اطلاعات شرکت، آدرس، نوع فعالیت، شماره حساب بانک و …)
- پس از تایید اطلاعات بایستی با اوراق مشخص شده به اداره امور مالیاتی رجوع کنید و نکته مهم این است که تمام کارها را باید خودتان انجام دهید نه وکیل!
- در مرحله بعدی کارشناس جهت راستی آزمایی به محل شرکت شما به منظور بازدید میآید.
- با دریافت پیامک تایید میتوانید با مراجعه به قسمت استعلام وجود پرونده مالیاتی متوجه شوید که کد اقتصادی ثبت شده است.
امیدواریم که نهایت لذت را از مقاله چگونه کد اقتصادی بگیریم برده باشید و به نکات مهم ذکر شده هم توجه ویژه ای داشته باشید.