حسابا
مشاور و وکیل مالیاتی

وکیل مالیاتی و وظایف آن

وکیل مالیاتی در واقع شخصی باتجربه و آگاه و متخصص در حوزه‌های حقوق و قوانین مالیاتی است. که به علت داشتن دانش و مهارت‌های لازم، علم و توانایی مفید و مهم برای هدایت و راهنمایی موکل خود را دارد. و همچنین وکیل مالیاتی به علت وظیفه و دانش و مسئولیتی که در قبال گرفتن پرونده‌های مالیاتی برعهده می‌گیرد. در اکثر مواقع بیشترین تلاش خود را به کار می‌برد تا از موکل خود در مقابل بحران‌ها و مشکلات مالیاتی حمایت کند.

بنابراین اگر شما هم همانند من به دنبال این سوال هستید که وکیل مالیاتی کیست؟ لازم است بدانیم که وظیفه یک وکیل مالیاتی تنها تنظیم اظهارنامه مالیاتی نیست. بلکه وظایف و مشکلات گسترده‌تر و پیچیده‌تری در خصوص مباحث حسابداری و حسابرسی وجود دارد که تنها یک وکیل مالیاتی حرفه ای می‌تواند از عهده آن بربیاید.

وکیل مالیاتی کیست؟

وکیل مالیاتی در واقع فردی متخصص و باتجربه و تحصیل کرده و آگاه به مسائل حسابداری و حسابرسی است. همچنین به علت تسلط بر حقوق و قوانین مالیاتی و همچنین به دلیل توانایی بالا برای اداراه کردن پرونده‌های مالیاتی مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی، از وی به عنوان وکیل مالیاتی یاد می‌شود.

یک وکیل مالیاتی چه وظایفی دارد؟

اصلی‌ترین وظیفه یک وکیل مالیاتی پشتیبانی مالیاتی و دادرسی مالیاتی است. که در آن منظور از پشتیبانی مالیاتی این بوده که یک وکیل مالیاتی در ابتدای کار موکل خود را (چه حقیقی چه حقوقی) با کار آشنا می‌کند و برخی کلیات درمورد مسائل مربوطه به موکل خود ارائه می‌دهد. سپس صورت‌های مالیاتی را به صورت شفاف در آورده و براساس آن تعیین می‌کند که حداقل‌ترین مالیاتی که موکل می‌تواند بدهد چقدر است. البته یک مشاور مالیاتی در مورد معافیت‌هایی که ممکن است بابت مالیات مودی صورت گرفته باشد را نیز بررسی می‌کند.

دومین وظیفه مهم یک وکیل مالیاتی مربوط به دادرسی مالیاتی است. در دست گرفتن پرونده مالیاتی یک مجموعه در اداره مالیات و حل مشکلات آن در هیئت‌های حل اختلاف و مراجع قانونی رسیدگی به پرونده‌‌های مالیاتی کار بعدی وکیل مالیاتی است.

پر کردن فرم اظهارنامه و ارسال آن به اداره مالیات کار وظیفه هر سال صاحبان مشاغل است، اما در برخی مواقع مأمور مالیات ممکن بنا بر دلایلی اظهارات صاحب مشاغل را رد کرده و براساس بررسی‌های خود اظهارنامه مالیاتی برای مودی بنویسد. در اینجا است که وکیل مالیاتی موظف می‌شود که از حقوق موکل خود دفاع کند و اگر حقیقت آن چیزی باشد که موکلش ادعا کرده است، آن را اثبات کند تا شخص مودی مالیات اضافی نپردازد. اما وظیفه یک مشاور مالیاتی به همین‌جا ختم نمی‌شود.

وظایف وکیل مالیاتی

وکالت مالیات بر ارث

هر وقت در صورت فوت شدن شخصی، مالی از متوفی باقی بماند به شرح ذکر شده در ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم شامل مالیات می شود. اموالی که بر طبق ماده ۱۹‌ قانون مالیات های مستقیم، شامل مالیات بر ارث هستند عبارتند از: همه ماترک متوفی در ایران یا خارج از ایران اعم از انتقال پذیر یا غیر انتقال پذیر و مطالب قابل وصل کردن و ‌حقوق مالی بعد از‌ کم شدن هزینه های کفن و دفن در مقدار تداول و واجب مالی و عبادی در مقدار قانون شرعی و دیون ثابت شده فرد فوت شده.

وکلای مالیاتی با تقبل پرونده های مالیاتی در ارث، طرح های دفاعی بسیار خوبی دارند. همچنین این افراد با تقبل پرونده های مالیاتی به مودیان مالیاتی کمک می کنند تا مالیات خود را به طور دقیق پرداخت کنند و ‌از دست مالیت های زیاد و سنگین که بدون پرداخت یقه گیرشان شده است، راحت شوند .

ماموریت و وکالت مالیات بر ارزش افزوده

مالیات ارزش افزوده نوعی از مالیات است که در طی چند سال گذشته به واسطه دولت وضع گردیده و از اشخاص حقوقی و‌حقیقی از مرحله تولید کالا تا پخش، دریافت می شود. مشمولان مالیات بر ارزش افزوده به ۳ گروه درآمد، ‌مصرفی و تولیدی تقسیم می شوند. و‌ باید در تاریخ مشخص شده مالیات های خود را پرداخت کنند تا شامل جریمه نشوند. امکان دارد مودیان این مالیات در هر دوره افزایش پرداختی مالیاتی داشته باشند که در این وضعیت این مالیات اضافه برای دوره های بعدی مقصود می شود. و یا اگر فعالان اقتصادی درخواست کنند این افزایش مالیات به واسطه سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌شود.

وکالت مالیات بر شغل ها

صاحب های شغل یعنی کسانی که خودشان به کارهای اقتصادی مشغول هستند. در این نوع موارد ماده ۹۳‌ قانون ‌مالیات های مستقیم تاکیید می کند که درآمدی که اشخاص حقیقی از طرف حرفه کار به شغل ها یا به عناوین دیگر به غیر از موردهای ذکر شده در ستیر فصل ها‌، این قانون در ایران تحصیل کند بعد از کم شدن از بخشش های تعیین شده در این قانون شامل مالیات بر درآمد شغل ها است.

 موارد زیر هم جزء وظایف یک وکیل و مشاور مالیاتی بوده است:

  • قبول کردن پرونده‌های بدهی مالیاتی و تعیین تکلیف آن‌ها
  • ارائه مشاوره تخصصی به موکل و دادن وکالت در حوزه مالیات بر ارزش افزوده
  • مشاوره دادن به ارشدان یک شرکت در جهت افزایش سودآوری
  • نگهداری و نظارت کردن بر مسائل مالی شرکت و اطمینان پیدا کردن از قانونی بودن آن‌ها
  • توانایی مشاوره دادن در خصوص پاداش‌های مالیاتی، بخشودگی‌ ها، جرایم و عوارض گوناگون مالیاتی
  • توانمندی ارائه مشاوره حقوقی پیرامون دعاوی مربوط به درآمدهای شرکت‌ها، اجاره، املاک، مستغلات
  • توانایی و تسلط لازمه در خصوص تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی، اعتراضات لازمه به اشتباهات موجود در برگ تشخیص مالیات
  • توانایی لازم برای تشخیص شکایات بموقع از تصمیم‌های قطعی، هیئت‌های بدوی و تجدیدنظر حل اختلافات مالیاتی و شورای عالیه مالیاتی
  • ارتباط با مشتریان برای توضیح موارد مالیاتی و کمک به آن‌ها برای درک بهتر نیازهای مالی در آینده
  • توانایی مشاوره دادن در خصوص نحوه و زمان پیگیری اعتراض‌ مالیاتی
  • توانایی تحلیل سیستم‌های مالی و گردش مالی جاری و روزانه
  • ملاقات با مشتری‌ها به منظور اطلاع رسانی به آنان درباره تغییرات قوانین مالیاتی به وجود آمده
  • مشاوره دادن در مورد نحوی تنظیم دفاتر قانونی و همچنین داشتن استراتژی برای به حداقل رساندن بدهی مالیاتی.
  • تجزیه و تحلیل و بررسی قوانین مربوطه طی یک ÷ روند منظم و مداوم

ویژگی‌های خوب وکیل مالیاتی‌

ویژگی‌های خوب یک وکیل مالیاتی‌ در چیست؟

عموماً زمانی که یک وکیل یا مشاور مالیاتی بتواند اکثر وظایف مالی و مالیاتی شرکت خود را به خوبی انجام دهد، در واقع با انجام این اقدامات در حال کسب اعتماد مودیان می‌باشد. برای مثال هنگامی که یک وکیل مالیاتی از اطلاعات حقوقی کافی و یا از روابط عمومی بالا و یا در ارائه راهکاری‌های سودآور و پربازده به موکل توانایی لازم را داشته باشد، توانسته ویژیگی‌های خوب یک مشاوره مالیاتی را از آن خود نماید.

نمایندگی یا وکالت مالیات بر املاک

مالیات بر ثروت و دارایی مالیاتی است که در آن اساس و اصل مالیاتی را ثروت یا دارایی شکل می دهد. به صورت دیگر، مالیات بر دارایی به آنچه که فرد صاحب در قبل به دست آورده یا از طرفی به او ارثی رسیده باشد، تعلق می گیرد. مالیات بر ثروت صرفاً به عنوان مکانیزمی برای متعادل سازی ثروت استفاده می شود. این مالیات بیشتر در جوامعی به کار می رود که تفاوت زیادی در ثروت ها یا دارایی های مردم آن جامعه داشته باشد .

در واقع مالیات بر دارایی بر پایه قانون، شامل مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر می باشد. در واقع مالیات بر املاک و شغل ها را می توان به ۳ دسته‌ تقسیم کرد:

  1.  مالیات بر اجاره ملک ها و شغل ها
  2.  مالیات بر جا به جایی و انتقال دادن ملک ها
  3.  شامل مالیات بر شغل های بدون مکان هستند

مطابق ماده ۵۲ قانون مالیات های مستقیم این نوع مالیات به این صورت تعریف می شود که (درآمد شخص حقیقی یا حقوقی‌ در اثر از واگذاری حقوق های خود نسبت به ملک هایی صحیح در ایران بعد از کم شدن بخشش ها و معافیت های تعیین شده در این قانون شامل مالیات بر‌ راندمان ملک هاست.

تفاوت یک مشاور مالیاتی با یک حسابدار در چیست؟

اگرچه شباهت‌های کاری فراوانی بین مشاور مالیاتی و حسابدار وجود دارد اما این دو را به علت تخصص و تبحرهای خاصی که دارند نباید یکی بپنداریم. همان‌طور که مستحضر هستید حسابدار فردی است که به عنوان عضو داخلی یک شرکت به صورت تمام وقت به بررسی و تدوین سوابق مالی شرکت و پرداخت بموقع مالیات‌ها و همچنین افزایش کارایی شرکت می‌پردازد. در حالی که مشاور مالیاتی عضو داخلی شرکت نبوده و ممکن است قرارداد چندماهه داشته باشد.

علاوه‌بر انجام وظایفی همانند حسابرسی و رسیدگی به پرداخت مالیات‌ها که با شغل حسابدار هم یکی است. مسئولیت‌هایی هم در خصوص تعیین استراتژی‌های مالی شرکت بر عهده دارد. یک مشاور مالیاتی با تخصص و مهارتی که در گذر زمان و تجربه بدست آورده است. این توانایی را دارد که احتمال نتیجه‌بخشی استراتژی مالی شرکت را در بلند مدت بررسی نماید. و روش‌هایی که برای سنجش شانس موفقیت استراتژی وجود دارد را به کار گیرد. ولی مشاور مالیاتی از دانش خود بیشتر در حوزه‌ی مدیریتی استفاده می‌کند و همچنین مهارتشان بیشتر در برنامه‌ریزی مالی و سرمایه گذاری‌های مالی است.

نکته: حسابدارها به علت وظیفه حسابرسی که برعهده دارند در این حوزه تخصص و مهارت زیادی دارند. و همچنین سعی می‌کنند مهارت‌های خود را در خصوص نرم افزاهای حسابداری مثل هلو یا سپیدار افزایش دهند.

فهرست مطالب